Andrei Busuioc – Interpelare – Automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Adresată: Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS,

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul interpelării: automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Data: 22.06.2022

Stimate domnule ministru, Barna TÁNCZOS

Având în vedere reformele și investițiile PNRR ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, mai cu seamă R.2, ce presupune reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR) în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apei, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei Cadru Apă și a Directivei Inundații, respectiv I.4 privind adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații, vin cu următoarele întrebări la care vă rog frumos să îmi răspundeți:

  1. Cât de sigur este acest proces de reconfigurare și ce garanții oferiți în acest sens având în vedere ultimele atacuri cibernetice efectuate chiar și asupra site-urilor guvernamentale?
  2. Ce costuri implică aceste acțiuni de reconfigurarea a actualului mecanism prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente?
  3. Ce costuri presupune întreținerea digitalizată a echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente comparativ cu întreținerea efectuată asupra actualului mecanism?
  4. De unde vor proveni fondurile necesare întreținerii echipamentelor, luând în calcul că aceste echipamente au o anumită perioadă de funcționare și care vor fi înlocuite. În acest sens, va dispune România de fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri?

Un alt punct sensibil, pe care doresc să îl aduc în atenția dumneavoastră, face referire la brichetele pe bază de paie și stuf, ca sursă alternativă de încălzire și ca soluții la unele probleme cu care ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare.

Știm bine că defrișarea în România ia proporții an de an, din pricina administrării defectuoase a ocoalelor silvice. Defrișarea pădurilor din România este un proces economic care s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, fiind una din principalele resurse ale populațiilor ce s-au dezvoltat în teritoriul actual al României, lemnul fiind folosit ca materie primă energetică în multe locuințe.

În prezent, 70% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare foloseşte lemnul ca sursă de energie. Mai mult de jumătate din lemnul tăiat este ars pentru obţinerea căldurii; deseori pentru aceasta sunt folosite sobe vechi, care elimină substanţe poluante în mediu.

De asemenea, problema arderii pășunilor și a resturilor vegetale își poate găsi rezolvarea în aceste surse alternative, complementar sancțiunilor impuse de legislația în vigoare.

Anual, o mare parte din cantitatea de paie rămase după recoltarea culturilor agricole este arsă sau este îngropată în sol odată cu aratul, neștiind că paiele şi alte reziduuri de cereale reprezintă cele mai accesibile şi eficiente surse alternative de energie.

Paiele de cereale au un potenţial energetic foarte mare, o tonă de paie substituind 550 kg de cărbune sau 350 m3 de gaz natural.

În acest sens, susțin că o soluţie eficientă de rezolvare a acestor probleme s-a dovedit a fi combustibilii obţinuţi din surse regenerabile ca alternativă la combustibilii convenționali.

Provenind dintr-o sursă regenerabilă și sustenabilă, brichetele reprezintă un combustibil solid și ecologic, fiind într-un procent de aproximativ 100% ecologici și biodegradabili, aducând cu sine o serie de avantaje:

  • Reprezintă o soluție economică prietenoasă cu mediul, în comparație cu combustibilii fosili;
  • Ard complet și lasă în urmă foarte puțină cenușă, aceasta fiind un bun fertilizator pentru grădini;
  • Ard până la 12 ore și degajă căldură pe termen lung, cu randament excelent de 80 – 95%, în funcție de compoziție;
  • Au randament de patru ori mai mare decât încălzirea tradițională pe lemne;
  • Nu degajă miros specific, deranjant;

Astfel, în contextul celor spuse mai sus, referitor la brichetele de paie și stuf ca surse alternative de încălzire,  vă rog să îmi transmiteți punctul dumneavoastră de vedere și să îmi răspundeți în ce măsură în România s-ar putea pune în practică folosirea pe scară largă a acestora, având în vedere că la momentul actual mai multe fabrici de profil produc astfel de materiale care au început a fi folosite în locuințe.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]