Andrei Busuioc – Interpelare – Automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Adresată: Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS,

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul interpelării: automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Data: 22.06.2022

Stimate domnule ministru, Barna TÁNCZOS

Având în vedere reformele și investițiile PNRR ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, mai cu seamă R.2, ce presupune reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR) în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apei, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei Cadru Apă și a Directivei Inundații, respectiv I.4 privind adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații, vin cu următoarele întrebări la care vă rog frumos să îmi răspundeți:

  1. Cât de sigur este acest proces de reconfigurare și ce garanții oferiți în acest sens având în vedere ultimele atacuri cibernetice efectuate chiar și asupra site-urilor guvernamentale?
  2. Ce costuri implică aceste acțiuni de reconfigurarea a actualului mecanism prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente?
  3. Ce costuri presupune întreținerea digitalizată a echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente comparativ cu întreținerea efectuată asupra actualului mecanism?
  4. De unde vor proveni fondurile necesare întreținerii echipamentelor, luând în calcul că aceste echipamente au o anumită perioadă de funcționare și care vor fi înlocuite. În acest sens, va dispune România de fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri?

Un alt punct sensibil, pe care doresc să îl aduc în atenția dumneavoastră, face referire la brichetele pe bază de paie și stuf, ca sursă alternativă de încălzire și ca soluții la unele probleme cu care ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare.

Știm bine că defrișarea în România ia proporții an de an, din pricina administrării defectuoase a ocoalelor silvice. Defrișarea pădurilor din România este un proces economic care s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, fiind una din principalele resurse ale populațiilor ce s-au dezvoltat în teritoriul actual al României, lemnul fiind folosit ca materie primă energetică în multe locuințe.

În prezent, 70% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare foloseşte lemnul ca sursă de energie. Mai mult de jumătate din lemnul tăiat este ars pentru obţinerea căldurii; deseori pentru aceasta sunt folosite sobe vechi, care elimină substanţe poluante în mediu.

De asemenea, problema arderii pășunilor și a resturilor vegetale își poate găsi rezolvarea în aceste surse alternative, complementar sancțiunilor impuse de legislația în vigoare.

Anual, o mare parte din cantitatea de paie rămase după recoltarea culturilor agricole este arsă sau este îngropată în sol odată cu aratul, neștiind că paiele şi alte reziduuri de cereale reprezintă cele mai accesibile şi eficiente surse alternative de energie.

Paiele de cereale au un potenţial energetic foarte mare, o tonă de paie substituind 550 kg de cărbune sau 350 m3 de gaz natural.

În acest sens, susțin că o soluţie eficientă de rezolvare a acestor probleme s-a dovedit a fi combustibilii obţinuţi din surse regenerabile ca alternativă la combustibilii convenționali.

Provenind dintr-o sursă regenerabilă și sustenabilă, brichetele reprezintă un combustibil solid și ecologic, fiind într-un procent de aproximativ 100% ecologici și biodegradabili, aducând cu sine o serie de avantaje:

  • Reprezintă o soluție economică prietenoasă cu mediul, în comparație cu combustibilii fosili;
  • Ard complet și lasă în urmă foarte puțină cenușă, aceasta fiind un bun fertilizator pentru grădini;
  • Ard până la 12 ore și degajă căldură pe termen lung, cu randament excelent de 80 – 95%, în funcție de compoziție;
  • Au randament de patru ori mai mare decât încălzirea tradițională pe lemne;
  • Nu degajă miros specific, deranjant;

Astfel, în contextul celor spuse mai sus, referitor la brichetele de paie și stuf ca surse alternative de încălzire,  vă rog să îmi transmiteți punctul dumneavoastră de vedere și să îmi răspundeți în ce măsură în România s-ar putea pune în practică folosirea pe scară largă a acestora, având în vedere că la momentul actual mai multe fabrici de profil produc astfel de materiale care au început a fi folosite în locuințe.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Conferința „Femeia, între normalitate și ideologie”, organizată de Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” al Alianței pentru Unirea Românilor a avut loc sâmbătă, 25 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București. În cadrul dezbaterilor organizate au fost analizate problemele și provocările cu care femeile se […]
AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]