Andrei Busuioc – Interpelare – Automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Adresată: Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS,

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Obiectul interpelării: automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente

Data: 22.06.2022

Stimate domnule ministru, Barna TÁNCZOS

Având în vedere reformele și investițiile PNRR ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, mai cu seamă R.2, ce presupune reconfigurarea actualului mecanism economic al Administrației Naționale a Apelor Române (ANAR) în vederea asigurării modernizării și întreținerii sistemului național de gospodărire a apei, precum și a implementării corespunzătoare a Directivei Cadru Apă și a Directivei Inundații, respectiv I.4 privind adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații, vin cu următoarele întrebări la care vă rog frumos să îmi răspundeți:

  1. Cât de sigur este acest proces de reconfigurare și ce garanții oferiți în acest sens având în vedere ultimele atacuri cibernetice efectuate chiar și asupra site-urilor guvernamentale?
  2. Ce costuri implică aceste acțiuni de reconfigurarea a actualului mecanism prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente?
  3. Ce costuri presupune întreținerea digitalizată a echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente comparativ cu întreținerea efectuată asupra actualului mecanism?
  4. De unde vor proveni fondurile necesare întreținerii echipamentelor, luând în calcul că aceste echipamente au o anumită perioadă de funcționare și care vor fi înlocuite. În acest sens, va dispune România de fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri?

Un alt punct sensibil, pe care doresc să îl aduc în atenția dumneavoastră, face referire la brichetele pe bază de paie și stuf, ca sursă alternativă de încălzire și ca soluții la unele probleme cu care ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare.

Știm bine că defrișarea în România ia proporții an de an, din pricina administrării defectuoase a ocoalelor silvice. Defrișarea pădurilor din România este un proces economic care s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, fiind una din principalele resurse ale populațiilor ce s-au dezvoltat în teritoriul actual al României, lemnul fiind folosit ca materie primă energetică în multe locuințe.

În prezent, 70% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare foloseşte lemnul ca sursă de energie. Mai mult de jumătate din lemnul tăiat este ars pentru obţinerea căldurii; deseori pentru aceasta sunt folosite sobe vechi, care elimină substanţe poluante în mediu.

De asemenea, problema arderii pășunilor și a resturilor vegetale își poate găsi rezolvarea în aceste surse alternative, complementar sancțiunilor impuse de legislația în vigoare.

Anual, o mare parte din cantitatea de paie rămase după recoltarea culturilor agricole este arsă sau este îngropată în sol odată cu aratul, neștiind că paiele şi alte reziduuri de cereale reprezintă cele mai accesibile şi eficiente surse alternative de energie.

Paiele de cereale au un potenţial energetic foarte mare, o tonă de paie substituind 550 kg de cărbune sau 350 m3 de gaz natural.

În acest sens, susțin că o soluţie eficientă de rezolvare a acestor probleme s-a dovedit a fi combustibilii obţinuţi din surse regenerabile ca alternativă la combustibilii convenționali.

Provenind dintr-o sursă regenerabilă și sustenabilă, brichetele reprezintă un combustibil solid și ecologic, fiind într-un procent de aproximativ 100% ecologici și biodegradabili, aducând cu sine o serie de avantaje:

  • Reprezintă o soluție economică prietenoasă cu mediul, în comparație cu combustibilii fosili;
  • Ard complet și lasă în urmă foarte puțină cenușă, aceasta fiind un bun fertilizator pentru grădini;
  • Ard până la 12 ore și degajă căldură pe termen lung, cu randament excelent de 80 – 95%, în funcție de compoziție;
  • Au randament de patru ori mai mare decât încălzirea tradițională pe lemne;
  • Nu degajă miros specific, deranjant;

Astfel, în contextul celor spuse mai sus, referitor la brichetele de paie și stuf ca surse alternative de încălzire,  vă rog să îmi transmiteți punctul dumneavoastră de vedere și să îmi răspundeți în ce măsură în România s-ar putea pune în practică folosirea pe scară largă a acestora, având în vedere că la momentul actual mai multe fabrici de profil produc astfel de materiale care au început a fi folosite în locuințe.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]