Adresată: Primului – Ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 30/04/2024
Obiectul întrebării: Arborarea drapelului României, un simbol național al luptei pentru popor și al credinței neamului nostru, pe lance înaltă în cadrul punctelor de trecere a frontierei de pe teritoriul României și pe culmile dealurilor
Stimate domnule Prim-ministru,
Drapelul României reprezintă pentru poporul român unul dintre cele mai de preț simboluri naționale, cu o temeinică însemnătate. Alături de semnificația profundă și incomparabilă pe care drapelul României o are pentru poporul nostru, semnificație prin intermediul căreia ne identificăm toți cetățenii români, drapelul României este prevăzut ca fiind un simbol național în însăși Constituția României, prin intermediul Articolului numărul 12. Despre drapelul țării noastre am învățat și învățăm încă de la cele mai fragede vârste, noi și copiii noștri. Ne regăsim în el, în istoria sa, în culorile sale, în simbolistica sa și ne mândrim cu tot ceea ce înseamnă, unitatea poporului nostru.
Fiecare culoare ce-l compune prezintă povestea luptei pentru popor și credința neamului nostru: „albastru reprezintă aerul, cel mai nobil element şi simbolizează blândeţea, frumuseţea şi buna credinţă, amintind şi legea strămoşească creştină. Galben este simbolul forţei, al bogăţiei şi al purităţii. Ea reprezintă şi culoarea holdelor de grâu copt. Roșu reprezintă simbolul măririi, al bucuriei, îndrăznelii şi generozităţii. Simbolizează de asemenea, sângele vărsat în lupte, puterea de viaţă şi energie strămoşească”
Pentru cetățenii români, drapelul tricolor este o definiție a frăției, o definiție a mândriei pentru țară, pentru neam, pentru obiceiuri, pentru strămoși și pentru credință. Istoria României, respectul pentru țară și virtuțile românilor se oglindesc în cele trei culori. Dorim ca simbolistica tricoloră a drapelului să răsune la toate colțurile României. Dorim ca de fiecare dată când ne întoarcem acasă în țară sau când ne plimbăm pe plaiurile țării să ne amintim uluiți, cu drag și dor, despre splendoarea de care România dă dovadă și despre tot ceea ce înseamnă. Dorim să ne gândim cu mândrie la obiceiuri, la tradiții, la familie, la meleaguri, la toate darurile pe care România ni le oferă, dar mai ales la truda și luptele înverșunate care au apus pentru ca noi să ne bucurăm.
Ținând cont de cele menționate precedent, vă rugăm să ne comunicați în ce măsură este posibilă arborarea drapelului României pe lance de minim 20 de metri înălțime în cadrul punctelor de trecere a frontierei de pe teritoriul României și pe culmile dealurilor?
Nu există răspunsuri