Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României
De către: Senator Andrei BUSUIOC, membru al Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului României
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 09/05/2023
Obiectul interpelării: Accize pentru produse din tutun încălzit și lichide cu conținut de nicotină
Stimate domnule prim-ministru,
Majoritatea susținătorilor sănătății publice luptă pentru un nivel maxim de impozitare a țigărilor și produselor din tutun, în timp ce industria de profil și susținătorii noilor produse din tutun fac presiune pentru cele mai mici accize posibile.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UE au susținut creșterea impozitării atât la tutun cât și la produsele noi, pentru a le reduce utilizarea. Industria tutunului se ascunde în spatele argumentului că produsele noi sunt mai puțin dăunătoare, deci ar trebui să fie impozitate mai puțin.
Impozitarea ar putea fi o frână care să-i determine pe consumatori – în special pe tineri – să renunțe la fumat. Luând în calcul importanța sănătății și fără a diminua acest aspect esențial pentru tinerii noștri tentați de noutăți vicioase, putem vorbi de asemenea și despre criza economică și financiară.
Niciodată nu s-au tipărit atât de mulți bani. Acest lucru va face să avem mulți ani de acum înainte inflație ridicată la bunurile cumpărate zilnic (mâncare etc). Niciodată nu am avut o dobândă real negativă atât de mare (diferența dintre dobânda de referință și inflație). Acest lucru va face ca băncile centrale să crească și mai mult dobânda de referință.
Având în vedere cele de mai sus, dar fără a ne limita doar la acestea, considerând că vă este bine cunoscută tema descurajării utilizatorilor de tutun în toate formele acestuia;
Având în vedere aspectele legate de căutarea de soluții pentru echilibrarea bugetului de stat;
Având în vedere că în acest moment accizele la lichide care contin nicotină și la tutunul conținut în produse din tutun încălzit sunt de 0.72 lei/ml (lichid cu nicotină) și de 834,63 lei/kg (tutun încălzit);
Vă întreb următoarele:
1. Considerați că se pot aduce fonduri la bugetul de stat prin majorarea cu 100% a accizelor aferente produselor mai sus menționate?
2. Considerați că se poate interveni printr-o ordonanță de urgență pentru ca această majorare să intre în vigoare cât mai curând posibil, evitând astfel reduceri de venituri, concedieri sau alte măsuri extreme, menite să găsească soluții de echilibrare a bugetului?
Nu există răspunsuri