Andrei Busuioc – Declarație politică – Heliportul de la Vaslui. O construcție crucială ce poate face diferența în caz de urgență medicală, amânată.

Adresată de către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/03/2024

Titlul declarației politice: Heliportul de la Vaslui. O construcție crucială ce poate face diferența în caz de urgență medicală, amânată.

Stimați colegi și cetățeni,

Un articol de presă local a reîmprospătat, la nivelul audienței vasluiene, amintirea indezirabilă a unui județ ce evoluează cu greu și luptă cu dificultate în fața unor probleme și necesități de o importanță crucială. A reîmprospătat amintirea proiectelor majore amânate, proiecte care, dacă ar fi duse la bun sfârșit, ar ajuta la salvarea de vieți, proiecte precum cel de „Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport” ce a fost prelungit cu încă un an, până la data de 31 decembrie 2024. Acest articol de presă nu este, însă, singurul ce ne amintește dificultatea cu care județul nostru satisface anumite necesități de o importanță majoră și se zbate cu greu în fața problemelor ce impun o soluționare imediată.

Un editorial local ne prezintă povestea marcantă unui copil care nu a reușit să beneficieze de asistența unui elicopter SMURD, faptul că, „din păcate, băiețelul lovit de cal nu a putut profita de acest avantaj, pentru că, după lăsarea serii, elicopterele SMURD nu pot ateriza în județul Vaslui pentru că nu au unde. După mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, Vasluiul a rămas singurul județ din regiunea Moldovei care nu are nici măcar un singur heliport.”. Acestea reprezintă câteva dintre cuvintele ce au amintit vasluienilor nivelul de evoluție al județului nostru și ce investiții ar trebui să fie cu adevărat relevante ori prioritare pentru conducere.

Titlul editorialului, La Vaslui, salvarea vine din cer doar pe timp de zi, ne-a amintit faptul că trebuie să investim, în primul rând, în proiectele ce pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra vieții cetățenilor vasluieni ori în proiectele ce pot contribui la salvarea vieții acestora. Accesul facil al cetățenilor vasluieni la îngrijiri medico-sanitare în regim de urgență trebuie să reprezinte un punct principal pe lista obiectivelor județului nostru.

             Băiatul de 14 ani care a fost lovit de un cal și care a suferit un traumatism cranio-cerebral a fost preluat de către o ambulanță ce l-a dus la Spitalul Bârlad. Deși a fost solicitat un elicopter pentru a-l prelua din Bârlad, acesta nu a reușit să ajungă, din cauza faptului că platforma nu este luminată noaptea. Un heliport iluminat corespunzător noaptea reprezintă un element crucial ce poate reuși să facă diferența atunci când orice secundă contează.

Construirea unui heliport destinat urgențelor medicale nu reprezintă pentru Consiliul Județean Vaslui un subiect recent de discuție, însă amânările continuă să apară, deși importanța acestuia nu poate fi combătută. Proiectul de ”Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport” a solicitat o prelungire a perioadei de implementare, această prelungire fiind determinată și de o următoare problemă apărută în implementarea activităților proiectului, respectiv „necesitatea eliminării obiectului de lucrări ”realizare Heliport” din cadrul proiectului”, așa cum se arată în cadrul Referatului de Aprobare la proiectului de hotărâre pentru aprobarea prelungirii perioadei de implementare a proiectului ”Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport” și a cheltuielilor estimate legate de finalizarea acestuia aparținând CJ Vaslui.

Prin Referatul privind necesitatea inițierii proiectului de hotărâre pentru aprobarea prelungirii perioadei de implementare a proiectului ”Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport” și a cheltuielilor estimate legate de finalizarea acestuia, Consiliul Județean Vaslui a informat asupra faptului că, „urmare a realizării studiului de teren și obstacolare, s-a concluzionat că în incinta Spitalului Județean de Urgență Vaslui nu se poate amplasa un heliport situat pe sol, nici în zona propusă prin studiul de fezabilitate, nici în altă locație aflată în perimetru.”

Se pare că locuitorilor vasluieni le-a fost introdusă în cadrul ierarhiei nevoilor o nouă treaptă, cea a speranței, o nouă treaptă ce, probabil, ar trebui să o înlocuiască pe cea care prevede satisfacerea nevoilor referitoare la ocrotirea sănătății. Și cum vasluienii sunt obligați să trăiască, mai degrabă, pe bază de speranță, decât pe fondul asigurării unei transport medical aerian în caz de urgență, se presupune faptul că a fost identificată o soluție, o speranță, respectiv un teren preluat în administrare de la Ministerul Apărării Naționale situat la Muntenii de Jos. Însă, precum este precizat în articolele de presă locale, acest teren nu ar fi destinat exclusiv construirii unui heliport, ci ar cuprinde o serie de proiecte, precum un parc fotovoltaic, un parc de agrement, un Memorial al eroilor, un Parc Agroindustrial, printre care s-ar număra și un heliport.

„Speranța moare ultima”, și cum aceasta pare să reprezinte o nouă treaptă a nevoilor noastre ce necesită a fi satisfăcută, avem speranța că celelalte proiecte și investiții dorite nu vor eclipsa importanța a ceea ce contează de fapt, respectiv salvarea vieții vasluienilor noștri în caz de urgență medicală. Avem speranța, totodată, că acest proiect de o importanță crucială, și anume de realizare a heliportului, nu va mai suferi amânări, modificări ori o nouă prelungire a perioadei de implementare, întrucât orice secundă câștigată poate fi o viață salvată, iar orice amânare se poate traduce în pierderea de vieți omenești.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu o echipă de voluntari, au organizat o acțiune de curățenie în Delta Văcărești din București. Această zonă, situată la doar 5 km de centrul orașului, reprezintă cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață […]
Specialiștii care au lucrat la programul de guvernare propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au prezentat vineri, 12 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat la Grand Hotel București, mai multe măsuri care apar în acesta. AUR a ales să prezinte măsuri ale programului de guvernare […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort. „O oroare fără margini a fost votată de […]
Revendicăm atenția asupra unui eveniment profund șocant, care a avut loc recent în cadrul sistemului medical românesc și care aruncă o umbră întunecată asupra integrității acestui malaxor condus de Ministrul Rafila. Un asistent medical din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon din București aduce acuzații grave, sugerând că […]
În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Municipiului București, solicită președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, retragerea de urgență a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la funcția de primar al Capitalei. Potrivit lui Mihai Enache, în ultimele zile au apărut mai multe informații care devoalează […]