Ana Predescu – declarație politică – Promisiuni prea mari și realizări prea mici, pentru dascăli și educație!

Promisiuni prea mari și realizări prea mici, pentru dascăli și educație!

Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește noile măsuri propuse pentru educație și învățământ!

Conform unui nou proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, Guvernul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu, consideră  că nu va putea da Educației 15% din Bugetul general consolidat.

În consecință, cele două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis, 198 și 199 din 2023, vor fi amânate pentru anul 2025, conform textului draftului de document. Iar doamna Ministru Ligia Deca încercă doar să justifice public acest eșec spunând că „nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educației.

Când pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca.

2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei, dar se pare că acest pilon central nu a fost prea important.

Dintr-o analiză publicată pe 6 iunie pe edupedu.ro, finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, ar urma să fie ratată cu mult în 2024, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului.

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 a fost de 32,5 miliarde de lei, potrivit legii bugetului de stat, iar conform Ministerului de Finanțe, cheltuielile bugetului general consolidat pentru 2023 erau estimate la 608,124 miliarde de lei. Dacă Educația ar primit cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, atunci înseamnă peste 91 de miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult ca în 2023.

Raportat la Produsul Intern Brut, procentul care a revenit Ministerului Educației, anul acesta, a fost de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției. PIB-ul reprezintă totalitatea prețurilor (valoarea monetară) a produselor și serviciilor produse de o economie (țară) într-o perioadă de un an. Iar pentru anul 2023 acesta a fost estimat la 1.552 miliarde de lei.

Dar Guvernul Ciolacu nu se oprește aici, s-a lucrat întreaga toamnă, până zilele acestea, la grila de salarizare din învățământ, se pregătește o majorare de doar 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, plus încă o majorare de 7% aplicată din august anul viitor, în condițiile în care în luna septembrie sunt programate alegeri locale.

Așadar, 20% în două tranșe. Guvernul pare că nu își respectă promisiunea de la încheierea grevei generale din iunie, cel mai important protest al profesorilor din ultimii 30 de ani. Atunci, profesorii au fost convinși să se întoarcă la catedră după ce li s-au promis o nouă legea a salarizării, cu creșteri etapizate, pentru toate categoriile de profesori.

Toate salariile din Educație ar fi trebuit calculate în funcție de salariul debutantului. Doar că salarizarea sistemului de învățământ rămâne în continuare la un nivel jenant și jignitor, profesorii sunt din nou umiliți, asta în timp ce salariile demnitarilor vor crește cu 5% anul viitor, indiferent de ceea ce se va întâmpla.

Marcel Ciolacu, nu doar că promitea public, la rotativă, ci și suștinea aceste demersuri: „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”. PSD și PNL, ca de fiecare dată, au uitat promisiunile făcute, anulează înțelegerile politice, sociale și procedează după bunul plac.

Au fost făcute promisiuni mari, realizări mici, pentru dascăli și educație, cu siguranță sunt șanse ca din ianuarie să avem din nou profesori în stradă. Traim vremuri în care se taie absolut tot ce ține de învățământ/educație, nimeni nu vorbește nimic despre investițiile în educație, despre construcția de noi spații de învățământ, programe de reducere a abandonului școlar, de prevenire a violenței și a consumului de droguri, proiecte, programe de stimulare a învățării, a competiției și competitivității.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]