Ziua Dobrogei
Ziua dedicată Dobrogei a fost instituită ca sărbătoare de către Parlamentul României prin Legea 230/2015. Acum 145 de ani Dobrogea a trăit momente istorice, când trupele române, întoarse de pe fronturile din Bulgaria, încărcate de gloria câștigată în bătăliile Războiului de Independență a României (1877-1878), la Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin au trecut Dunărea și au intrat în orașele Constanța, Tulcea, Babadag, pentru ca la 23 noiembrie 1878, autoritățile române să preia oficial administrația Dobrogei.
La 14 noiembrie 1878, prințul Carol, aflat la Brăila, a lansat “Proclamația către dobrogeni” și Înaltul ordin de zi către Armată, și primele unități militare ale Armatei Române treceau Dunărea pe la Galați și Brăila. Prințul Carol a ținut și el să pună piciorul pe pământul Dobrogei și alături de primul ministru Ion Brătianu a trecut Dunărea, pentru a asista la oficierea serviciului divin de către Vlădica Melhisedec.
Pe 14 noiembrie, trupele romàne au intrat în Tulcea, capitala de atunci a Dobrogei, pe 17 noiembrie în Babadag și pe 23 noiembrie în orașul Constanța – chiar dacă, abia pe 4 aprilie 1879 ultimele unități militare rusești au plecat din acest oraș și abia pe 22 aprilie navele militare rusești s-au retras din portul Tulcea.
Prin actul de la 14 noiembrie 1878, România dobândea o fațadă maritimă în lungime de 240 de kilometri și cea mai mare parte a Deltei Dunării. Prin construirea, de către inginerul Anghel Saligny, în 1895, a podului de la Cernavodă, cel mai lung din Europa timpului său, pod care lega cele două maluri, devenite românești, ale Dunării, Dobrogea se transforma în plămânul comercial al României, prin care țara respira spre lume.
La mulți ani Dobrogei și dobrogenilor!
Nu există răspunsuri