Către: Domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
De la:Deputat Dănuț AELENEI, circumscripția electorală nr 14 Constanța
Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la numărul insuficient de ambulanțe în județul Constanța
Domnule Ministru,
O pacientă în vârstă de 75 de ani s-a stins din viață la începutul lunii august a.c., în localitatea Băneasa din județul Constanța, acolo unde a fost dusă de rude, pentru că ambulanța nu mai ajungea.
În unitatea medicală de primiri urgențe (nu spital!) se afla un medic, care a solicitat transport de urgență la Madgidia. Într-un târziu, a fost trimisă o ambulanță cu asistent medical, care să o transporte, dar care a ajuns prea târziu. După 4 ore. În acest timp, s-a mai ivit o urgență medicală în Băneasa și a fost trimisă o ambulanță de la Eforie!?…
Am solicitat în repetate rânduri Ministerului Sănătății, alături de senator Evdochia Aelenei, alocarea mai multor ambulanțe, cunoscut fiind faptul că pe perioada sezonului estival numărul populației din județ – și proporțional, al solicitărilor pentru urgențe medicale – se triplează.
Răspunsul halucinant a fost că pacienta respectivă solicitase ambulanța pentru „investigații medicale” și că nu era o urgență! Dacă erau doar investigații de rutină, de ce a murit?! În plus, în sud-vestul județului Constanța, pe o rază de peste 100 de km., nu există niciun spital!
Având în vedere cele relatate mai sus, vă solicit, domnule Ministru, să răspundeți la următoarele întrebări:
1. În cele trei săptămâni trecute de la evenimentul menționat, ce măsuri punctuale ați întreprins pentru repartizarea judicioasă a mijloacelor de intervenție existente pe raza județului Constanța?
2. Ce măsuri ați întreprins pentru remedierea acestei grave situații, pe termen mediu și lung?
3. Câte asemenea cazuri au existat în România, în ultimul an, la care – din lipsă de ambulanțe – nu s-a putut interveni?
4. Ministerul Sănătății, aflat sub conducerea dvs., domnule Rafila, are stabilită o limită considerată acceptabilă a numărului de victime colaterale, cauzate de lipsa și/sau prostul management al ambulanțelor într-un județ? Și dacă da, acest număr este mai mare de zero?
Nu există răspunsuri