Adrian Costea – Interpelare – Eliminareadreptului de veto al Statelor Membre UE în domeniul politicii externe și de securitate

Adresată: Domnului Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

De către: Senator Adrian Costea

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din: 6 iunie 2023

Subiect: Eliminarea dreptului de veto al Statelor Membre UE în domeniul politicii externe și de securitate

România s-a alăturat celor 9 țări care au cerut eliminarea dreptului de veto al statelor membre UE în două domenii cruciale – politica externă și de securitate. Nu a existat nici o dezbatere internă pe acest subiect, autoritățile din România au evitat să discute public, în Parlament sau alte foruri, poziția pe această temă.

Statele inițiatoare (Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania, Olanda) au lansat pe 4 mai 2023 pledoaria pentru această schimbare majoră, cerând introducerea votului cu majoritate calificată în cele două domenii în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent.

Pe 22 mai România a participat ca membru la reuniunea Grupului, după anterior participase ca observator. Nu s-a explicat public ce a determinat transformarea României din observator în susținător al inițiativei, care diminuează drastic valoarea votului unui stat membru.

Vă cunoaștem declarațiile, ați spus:

„Am avut inițial poziția de susținere a unanimității, pentru că totdeauna am considerat că statele mici trebuie să aibă această pârghie la îndemână într-o situație în care interesele lor cer să poată bloca o anume decizie. Am constatat că România a acționat totdeauna în spirit european, încercând să găsească formule altfel decât prin veto.”

„Ultimul an a fost marcat de decizii europene fără precedent, în termeni de rapiditate și impact, privind sprijinul dat Ucrainei de UE în fața agresiunii Rusiei. Rezultatele au demonstrat capacitatea de acțiune a UE în plan extern, când cele 27 state membre mențin unitatea în jurul unor obiective și valori comune… pentru menținerea eficienței UE pe termen lung într-un context global în rapidă schimbare și cu provocări ce se multiplică constant. Pentru aceasta un proces decizional cu majoritate calificată ar oferi UE capacitatea de a se pronunța rapid și a avea o acțiune de impact. România dorește să se implice din fazele timpurii ale discuțiilor ce vor urma pe acest subiect de interes european pentru a participa la definirea unor abordări constructive.”

Ați susținut că această decizie se va limita la politica externă și de securitate și nu va urmări modificarea Tratatelor de funcționare UE.

Totuși, considerăm neconvingătoare argumentele în favoarea renunțării la dreptul de veto.

Este evident că primele argumente, de susținere a unanimității, sunt mult mai convingătoare.

Într-adevăr, este evident că statele mici trebuie să aibă la îndemână această pârghie, în situații în care interesele lor cer să poată bloca o anume decizie, chiar a majorității.

Ne opunem înlocuirii procesului decizional prin consens, în politica externă a UE, cu cel prin vot cu majoritate calificată (centralist în esență). Unanimitatea e singurul mecanism ce garantează egalitatea statelor mai mici și apărarea intereselor lor.

Suntem în favoarea unităţii UE, România n-a blocat niciodată vreo decizie, a fost întotdeauna un colaborator constructiv, dar credem că, deși consensul e dificil de atins, e singurul care asigură democraţia şi diversitatea.

Solicit răspuns oral în Plenul Senatului, precum și în scris, la următoarele întrebări, vitale pentru România:

  1. În baza cărui mandat ați luat decizia de alăturare la grupul celor 9 – decizie cu implicații prea ample ca să fie luată fără consultare publică și a Parlamentului?
  2. Ce pârghie eficace mai rămâne la îndemâna României și altor state mai puțin influente, în situații în care interesele noastre ar cere să putem bloca o anume decizie, chiar luată de majoritatea membrilor?
  3. Cum am putea bloca traseul spre federalizarea Uniunii Europene – tendință tot mai evidentă – dacă renunțăm la dreptul de veto?

Vă rog să primiți, Domnule Ministru, expresia desăvârșitei mele considerații,

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor este alături de popor! George Simion, împreună cu parlamentarii AUR, a depus astăzi, la Curtea Constituțională, solicitări de revizuire a hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral cu cel de-al doilea tur. ”Nu este o formă de presiune, cum […]
“PSD și PNL au mințit bătrânii și au încălcat în mod flagrant legea, iar acum pensionarii sunt ținuți în sărăcie. Este inadmisibil ca un drept constituțional, precum pensia, să fie viciat de inflație. În ultimii patru ani, PSD și PNL au dublat prețurile, iar venitul real […]
România se află într-un moment de cotitură istorică. Decizia abuzivă a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale a declanșat un val de indignare națională. Românii ies din nou în stradă, după 35 de ani, pentru a-și apăra votul și democrația. Pe 12 ianuarie, de la […]
În contextul în care resursele naturale ale României sunt externalizate cu acordul actualei guvernări, senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă asupra faptului că gazul extras din Marea Neagră nu va fi valorificat în beneficiul țării noastre, ci va fi exportat către Germania, Ungaria […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a declarat că măsurile incluse în ordonanța austerității, sau ordonanța trenuleț, sunt o greșeală majoră pentru economia României. Acesta a subliniat că, în loc să sprijine acest sector esențial, Guvernul a ales să impună taxe suplimentare care vor duce la creșterea costurilor […]
AUR a condamnat încă din momentul în care au apărut primele informații cu privire la controversata „Ordonanță Trenuleț” măsurile pe care guvernul Ciolacu 2 vrea să le ia. Am spus că este un act care lovește în angajații din IT, construcții și agricultură, afectează pensionarii, tinerii […]