Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor

Adresată:   Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României

Domnului Florin Spătaru, Ministrul Economiei

Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice

De către: Senator Adrian Costea

Grupul Parlamentar AUR

Şedinţa Senatului din: 7 iunie 2023

Obiectul întrebări: Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor

Stimate domnule prim-ministru,

Stimați domni miniștri,

Actualul Guvern invocă lipsa banilor la bugetul de stat pentru a nu mări salariile profesorilor. Dar are bani pentru multe cheltuieli inutile, suspecte sau imorale, acordând fonduri preferențiale anumitor companii sau categorii de persoane. Eliminarea acestor cheltuieli ar aduce economii la buget din care s-ar putea acoperi nevoi reale și urgente. Iată câteva exemple:

1. Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 1500 miliarde lei (300 milioane euro), derulată de Ministerul Economiei pe 2022 şi 2023. Ajutorul este direcționat selectiv și arbitrar: banii merg la opt firme private alese pe criterii discutabile. Rezultatul e contestat: cele 8 firme au doar 15 angajaţi în total, două dintre ele neavând niciun angajat. Deși scopul declarat era sprijinirea industriei prelucrătoare, doar o companie din cele 8 activează în industria prelucrătoare, și aceea cu o cifră de afaceri de numai 5100 lei.

2. Cazul împrumutului, garantat de statul român, de 300 milioane lei (60 milioane euro) dat companiei aeriene Blue Air de EximBank prin HG 862 din 14.10. 2020.

Toate analizele arătau că ajutorul financiar nu trebuia acordat firmei Blue Air căci statul n-avea să mai recupereze suma. Curtea de Conturi, EximBank, experți din minister au emis recomandări care contestau acest ajutor. Într-adevăr, Blue Air n-a plătit nici o rată, intrând în faliment, iar statul român e bun de plată, făcând acum decontul lună de lună.

Pe ipoteca instituită pe 75% din acțiuni, statul putea prelua și valorifica firma, de pildă adăugând-o la TAROM, care-și putea face serviciu low cost. Dar s-a ales soluția greșită, cea a acordării împrumutului – pierderea fiind suportată de bugetul de stat.

.

3. Eficientizarea colectării taxelor și recuperarea întârzierilor

România e pe penultimul loc din UE privind colectarea, cu 27% din PIB impozite colectate faţă de media europeană de 42%.

Este necesară reforma instituției ANAF, reconstrucția sa pe baza modelelor europene moderne. Experții spun că ANAF trebuie nu să alerge după PFA-uri și alți contribuabili mărunți, ci să urmărească marii contribuabili evazioniști, colectarea de la societățile cu capital străin / multinaționale și cele cu capital de stat care au întârzieri sau neplată pe perioade mari.

Eșecul cu suprataxarea OMV-ului a fost unul grav, simptomatic pentru o politică fiscală perdantă.

ANAF nu trebuie să facă poliție fiscală, aleargând, penalizând și dând amenzi haotic, fără analize de risc și oportunitate.

Specialiștii arată că ANAF e defazat față de modul de colectare a veniturilor în alte țări. ANAF trebuie să treacă la o politică modernă de parteneriat, educare și îndrumare a contribuabililor, la paradigma parteneriatului prin educare a plătitorilor de taxe, care funcționează de mult în Europa occidentală. Este opinia experților că se pot colecta mai multe taxe ajutându-i să înțeleagă mecanismul și că e mai bine să plătească corect decât să fugă de plată ca evazioniști.

Am putea spune că aceste exemple nu sunt edificatoare și nu ar fi constituit pierderi atât de mari astfel încât să putem acuza Guvernul că a risipit banii pentru educație. Dar, adunate, aceste cazuri arată câți bani a irosit și irosește statul român. Bani ce puteau merge la profesori.

În lumina acestor exemple, deloc singulare, solicit răspuns scris la următoarele întrebări:

  1. Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României:

            Este nevoie de o analiză minuțioasă a banilor irosiți de la bugetul de stat cu diverse cheltuieli inutile, greșite sau imorale, la toate ministerele, găsind astfel resurse pentru a satisface cererilor legitime formulate de sindicatele din învățământ?

  • Domnului Florin Marian Spătaru, Ministrul Economiei:

Când schema de ajutor de stat acoperă maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, cum poate obţine o finanţare de 40 milioane euro o companie cu cifra de afaceri 5100 lei, pentru a face un proiect de investiţii de 80 milioane euro?

  • Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice:

Cine răspunde pentru eroarea comisă cu împrumutul, garantat de statul român, de 300 milioane lei (60 milioane euro) dat companiei aeriene Blue Air de EximBank?

  • Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice:

Ce planuri precise are Ministerul Finanțelor Publice privind reforma ANAF și a politicii fiscale, în sensul prezentat mai sus, pentru maximizarea colectării veniturilor la buget?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]