Adrian Costea – Întrebare parlamentară – Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor

Adresată:   Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României

Domnului Florin Spătaru, Ministrul Economiei

Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice

De către: Senator Adrian Costea

Grupul Parlamentar AUR

Şedinţa Senatului din: 7 iunie 2023

Obiectul întrebări: Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor

Stimate domnule prim-ministru,

Stimați domni miniștri,

Actualul Guvern invocă lipsa banilor la bugetul de stat pentru a nu mări salariile profesorilor. Dar are bani pentru multe cheltuieli inutile, suspecte sau imorale, acordând fonduri preferențiale anumitor companii sau categorii de persoane. Eliminarea acestor cheltuieli ar aduce economii la buget din care s-ar putea acoperi nevoi reale și urgente. Iată câteva exemple:

1. Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 1500 miliarde lei (300 milioane euro), derulată de Ministerul Economiei pe 2022 şi 2023. Ajutorul este direcționat selectiv și arbitrar: banii merg la opt firme private alese pe criterii discutabile. Rezultatul e contestat: cele 8 firme au doar 15 angajaţi în total, două dintre ele neavând niciun angajat. Deși scopul declarat era sprijinirea industriei prelucrătoare, doar o companie din cele 8 activează în industria prelucrătoare, și aceea cu o cifră de afaceri de numai 5100 lei.

2. Cazul împrumutului, garantat de statul român, de 300 milioane lei (60 milioane euro) dat companiei aeriene Blue Air de EximBank prin HG 862 din 14.10. 2020.

Toate analizele arătau că ajutorul financiar nu trebuia acordat firmei Blue Air căci statul n-avea să mai recupereze suma. Curtea de Conturi, EximBank, experți din minister au emis recomandări care contestau acest ajutor. Într-adevăr, Blue Air n-a plătit nici o rată, intrând în faliment, iar statul român e bun de plată, făcând acum decontul lună de lună.

Pe ipoteca instituită pe 75% din acțiuni, statul putea prelua și valorifica firma, de pildă adăugând-o la TAROM, care-și putea face serviciu low cost. Dar s-a ales soluția greșită, cea a acordării împrumutului – pierderea fiind suportată de bugetul de stat.

.

3. Eficientizarea colectării taxelor și recuperarea întârzierilor

România e pe penultimul loc din UE privind colectarea, cu 27% din PIB impozite colectate faţă de media europeană de 42%.

Este necesară reforma instituției ANAF, reconstrucția sa pe baza modelelor europene moderne. Experții spun că ANAF trebuie nu să alerge după PFA-uri și alți contribuabili mărunți, ci să urmărească marii contribuabili evazioniști, colectarea de la societățile cu capital străin / multinaționale și cele cu capital de stat care au întârzieri sau neplată pe perioade mari.

Eșecul cu suprataxarea OMV-ului a fost unul grav, simptomatic pentru o politică fiscală perdantă.

ANAF nu trebuie să facă poliție fiscală, aleargând, penalizând și dând amenzi haotic, fără analize de risc și oportunitate.

Specialiștii arată că ANAF e defazat față de modul de colectare a veniturilor în alte țări. ANAF trebuie să treacă la o politică modernă de parteneriat, educare și îndrumare a contribuabililor, la paradigma parteneriatului prin educare a plătitorilor de taxe, care funcționează de mult în Europa occidentală. Este opinia experților că se pot colecta mai multe taxe ajutându-i să înțeleagă mecanismul și că e mai bine să plătească corect decât să fugă de plată ca evazioniști.

Am putea spune că aceste exemple nu sunt edificatoare și nu ar fi constituit pierderi atât de mari astfel încât să putem acuza Guvernul că a risipit banii pentru educație. Dar, adunate, aceste cazuri arată câți bani a irosit și irosește statul român. Bani ce puteau merge la profesori.

În lumina acestor exemple, deloc singulare, solicit răspuns scris la următoarele întrebări:

  1. Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României:

            Este nevoie de o analiză minuțioasă a banilor irosiți de la bugetul de stat cu diverse cheltuieli inutile, greșite sau imorale, la toate ministerele, găsind astfel resurse pentru a satisface cererilor legitime formulate de sindicatele din învățământ?

  • Domnului Florin Marian Spătaru, Ministrul Economiei:

Când schema de ajutor de stat acoperă maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, cum poate obţine o finanţare de 40 milioane euro o companie cu cifra de afaceri 5100 lei, pentru a face un proiect de investiţii de 80 milioane euro?

  • Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice:

Cine răspunde pentru eroarea comisă cu împrumutul, garantat de statul român, de 300 milioane lei (60 milioane euro) dat companiei aeriene Blue Air de EximBank?

  • Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice:

Ce planuri precise are Ministerul Finanțelor Publice privind reforma ANAF și a politicii fiscale, în sensul prezentat mai sus, pentru maximizarea colectării veniturilor la buget?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]