Gheorghe-Adrian Cătană – Interpelare – Protejarea parcului central din orașul Mediaș și ilegalitățile autorităților locale

Adresată: Domnului Nicolae Ionel Ciucă, Prim-ministru,

Domnului Cseke Atila Zoltan, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice,

Domnului Bogdan Ionuț Dințoi, Secretar de Stat DLAF

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică

Circumscripția electorală: Nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 7 Mai 2023

Obiectul interpelării: Protejarea parcului central din orașul Mediaș și ilegalitățile autorităților locale

Stimate domnule ministru,

            Vă solicit intervenția într-o situație generatoare de tensiuni sociale în orașul Mediaș din cauza modului discreționar în care administrația locală a înțeles să adopte hotărâri în numele cetățenilor a căror voință o ignoră.

            Nemulțumirea  cetățenilor  din  orașul  Media  a  fost  provocată  de  intenția primarului Roman Gheorghe și a Consiliului Local (cu o majoritate a partidului din care face parte domnul primar) de a transforma substanțial parcul din centrul istoric al orașului dintr-o oază de verdeață într-o suprafață betonată.

            Pentru aceasta s-au adoptat două Hotărâri de Consiliul Local prin care s-a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu a zonei centrale din oraș. Prin HCL nr. 184 din 27.05.2019 s-a avizat PUD „Reabilitare/Modernizare Străzii Centrul Istoric, Municipiul Mediaș”, iar prin HCL nr. 251 din 30.08.2022 s-a aprobat acest PUD.

            Din discuțiile cu cetățenii, din reacțiile pe care le-au avut în spațiul virtual pe această temă, din petiția semnată de peste 1.500 de medieșeni în acest sens, precum și din propria analiză a documentelor care au stat la baza adoptării celor două HCL reiese suspiciunea că acestea au un caracter ilegal. De aceea, ridic suspiciuni referitoare la controlul de legalitate realizat de către Instituția Prefectului Sibiu.

            Vă propun spre analiză doar un document din cele pe care vi le voi pune la dispoziție pentru a atesta cele menționate mai sus – avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (Anexa 1).

            După cum lesne se poate observa, avizul a fost întocmit superficial. Din aviz nu rezultă: ce documentație a fost analizată, când și de către cine a fost întocmită. De asemenea, nu rezultă dacă documentația a fost sau nu avizată sau, dacă da, în ce condiții. Astfel, lipsa acestei documentații conferă documentului un caracter nul.

            Avizul a fost folosit pentru adoptarea ambelor HCL la un interval de trei ani. În tot acest timp, nu s-au luat în considerare propunerile cetățenilor.

            Pentru a întări cele menționate mai sus, vă pun la dispoziție: documentele de la Ședința Consiliului Local care au stat la baza celor două HCL (Anexa 2), o analiză juridică a problemei în care am încredere și petiția1 semnată de peste o 1.500 de medieșeni împotriva transformării parcului2.

            Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să trimiteți o echipă de control la Instituției Prefectului Județului Sibiu astfel încât:

  1. Să verificați modul în care s-a realizat controlul de legalitatea asupra celor două HCL.
  2. Să verificați modul cum a fost respectată Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative în procesul de adoptare a acestor hotărâri.
  3. Să verificați modul în care Consiliul Local a luat în considerarea opiniile cetățenilor în această problemă.

            Va rugăm să ne transmiteți în scris, când se va desfășura acțiunea echipei de control a ministerului pe care-l conduceți și rezultatele verificării.

            În măsura în care controlul de legalitate realizat de Prefectură a fost deficitar sau nu s-a făcut, prevederile Legii 24/2000 nu au fost respectate, iar informarea și consultarea medieșenilor s-a făcut fără a se ține seama de propunerile  acestora,  vă  rog  să  luați  măsurile  necesare  pentru  a  suspenda efectele celor două HCL astfel încât să fie reluată întreaga procedură de elaborare și aprobarea a unui nou PUD al zonei centrale din oraș în acord cu dorințele cetățenilor.

  • Analiza poate fi consultată accesând următoarea adresă de internet:
  • Puteți accesa petiția de pe următoarea adresă de internet:

Vă solicit răspuns în scris prin poșta secretă, la Birou Parlamentar Gheorghe Adrian CĂTANĂ, localitatea  Mediaș str. Petofi Sandor Nr. 2 și la grupul parlamentar AUR de la Senat în termen legal! Vă mulțumesc!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]