Adresată de către domnul/doamna senator: Adrian Costea
Circumscripţia electorală: 23 Ialomița
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Şedinţa Senatului din data de: 6 feb. 2024
Titlul declaraţiei politice: Un strigăt de ajutor din mijlocul Bărăganului: vechiul conac al lui Aurelian Pană
Stimați colegi,
Absolvent al prestigioasei instituţii de învăţământ Sorbona din Paris în anul 1904, unde a obţinut licenţe în botanică, zooologie şi geologie, Aurelian Pană şi-a dedicat întreaga carieră ridicării nivelului agriculturii româneşti la standardele vremurilor. Membru al Societăţii de Ştiinţe din anul 1905, acesta a ocupat funcţii importante, cum ar fi: preşedinte al Academiei de Agricultură, membru în Consiliului Permanent al Agriculturii din 1939, secretar de stat, iar apoi Ministru al Agriculturii în guvernul mareşalului Ion Antonescu, demnitate publică pentru care a refuzat să primească vreun salariu, după cum ne relevă profesorul Marius Boitan: „sumele care i s-ar fi cuvenit fiind donate ca ajutoare pentru funcţionarii ministerului”.
În județul Ialomița, la 5 km de satul Frățilești, a funcționat în anii ‘’30-‘’40 o veritabilă fermă model sub oblăduirea lui Aurelian Pană. Iată ce scria A.D. Carabela în 1942, în lucrarea, „Marea proprietate. Exploatări şi realizări”- “Toată această întreprindere – vastă, pentru România de azi – este un model de organizare. O imensă maşină economică, în care fiecare arc şi fiecare rotiţă
acţionează permanent, într-un ritm uniform şi într-un acord perfect în ansamblul aparatului. Exploatarea d-lui Aurelian Pană, de la Frăţileşti – Ialomiţa este, mai ales din acest punct de vedere, al organizării şi funcţionării, demnă de toată lauda şi de luat ca exemplu.”
Printre altele, a fost membru în guvernul lui Ion Antonescu, ceea ce nu-i furnizează un CV adecvat unei posterități binemeritate. A sfârșit în închisorile comuniste. Pentru un rechizitoriu complet, comuniștii l-au acuzat de faptul că a adus din America o plantă “necunoscută și inutilă”: SOIA, care a devenit mult mai frecventabilă prin anii 1980, când Ceaușeșcu, marxisist-leninist convins, dădea la popor salam cu..,soia. Boierul Pană ar putea fi un un reper chiar și pentru veganii de azi, un veritabil guru.
Conacul boierul Pană de la Frățilești ( astăzi pe teritoriul comunei Săveni) își păstrează, după aproape un secol, forma și fondul architectural original. Zidurile interioare au început să se surpe. A avut șansa de a fi sediu de C.A.P. și, mai ales, poziționarea la 5 km de localitate, nefiind o miză spolierea lui de către băștinași. Mai târziu, a trecut sub tutela Mănăstirii cu hramul Sfântului Pantelimon, fapt ce a conferit o protecție divină față de tentativele a încălca porunca biblică. Urmașii lui Aurelian Pană au donat o mare parte din domeniu, conacul și anexele fostei ferme experimentale Episcopei Sloboziei și Călărașilor, proces care s-a finalizat prin 2021, în plină pandemie.
Din punct de vedere legal, conacul lui Aurelian Pană este monument istoric doar în poveștile bătrânilor în studiile publicate de profesorul de istorie Marius Boitan, om cu ștate vechi la școala din Sudiți. Un alt specialist care a depus eforturi pentru conservarea conacului a fost regretatul cercetător Răzvan Ciucă, de la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. Am sesizat zilele Direcția Județeană de Cultură pentru a le aduce în atenție această situație. Clasificarea conacului Pană ca monument istoric se va face doar la inițiativa actualului proprietar: Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Nu ne rămâne decât să spunem, cu însuflețire și încredere, un neaoș ˶Doamne-ajutăʺ.
Nu există răspunsuri