Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare – Protecția și Conservarea Zonei Umede din Comuna Mahmudia

Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României;

Domnului Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor;

Domnului Florin-Ionuț BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 06.02.2024

Obiectul Interpelării –  Protecția și Conservarea Zonei Umede din Comuna Mahmudia

Doresc să atrag atenția asupra unei chestiuni deosebit de importante și sensibile pentru comunitatea din comuna Mahmudia, în Delta Dunării.

În urma unei recente hotărâri judecătorești, se pune în pericol suprafața de 1.000 de hectare din comuna Mahmudia, care a redevenit, în mod natural, o zonă umedă din Delta Dunării. Această zonă, care a fost restaurată cu fonduri UE și a devenit o zonă umedă înfloritoare și plină de biodiversitate, a avut un impact semnificativ asupra turismului local și a mijloacelor de trai ale comunității.

Cu toate acestea, hotărârea judecătorească amenință să transforme această zonă înapoi în teren agricol, în ciuda opoziției ferm exprimate de către locuitorii locali. Conform sondajului realizat în comunitate, 97% dintre locuitori preferă ca zona să rămână așa cum este acum și nu doresc să fie secată sau folosită din nou în scopuri agricole.

De asemenea, doresc să subliniez că am fost și rămân în dezacord cu legea promovată de unii deputați PSD care transformă Delta Dunării în pășune, o lege care amenință să distrugă paradisul natural al Deltei Dunării. În cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală din 22 ianuarie 2024, am votat pentru abrogarea prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii Fondului Funciar nr. 18/1991, care ar transforma Delta Dunării într-o pajiște pentru interese economice ale unor operatori economici.

Vă rog să luați în considerare aceste aspecte și să acționați în vederea protejării acestei zone umede și a valorilor naturale pe care le reprezintă pentru comunitatea din comuna Mahmudia și pentru întreaga țară.

Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  1. De ce zona umedă de la Mahmudia nu poate fi desemnată “zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, pentru a proteja beneficiile naturale ale acesteia și a permite comunității să se dezvolte pe baza lor printr-o hotărâre de Guvern?
  1. Care sunt argumentele și motivele pentru care zona umedă din comuna Mahmudia nu poate fi desemnată “zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, având în vedere beneficiile naturale pe care le oferă aceasta și opoziția clar exprimată de către comunitatea locală?
  1. Care sunt considerentele Ministerului Mediului care stau la baza deciziei de a permite reconversia zonei umede în teren agricol, în ciuda faptului că aceasta a fost restaurată și a devenit un ecosistem tipic deltaic, cu impact pozitiv asupra mediului și turismului local?
  1. Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului să ia pentru a proteja și conserva zona umedă din comuna Mahmudia, având în vedere importanța sa ecologică și opoziția comunității locale față de transformarea acesteia în teren agricol?
  1. Care este poziția Ministerului Agriculturii cu privire la legislația propusă care transformă Delta Dunării în pășune pentru interese economice și care poate amenința mediul natural al Deltei? Ce acțiuni intenționează Ministerul să întreprindă pentru a proteja și conserva Delta Dunării în fața acestor amenințări?

  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]