Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – Proiect de Lege pentru modificarea și completarea art. 90 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic și înființarea registrului terenurilor degradate ce trebuie împădurite.

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă „Proiect de Lege pentru modificarea și completarea art. 90 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic și înființarea registrului terenurilor degradate ce trebuie împădurite”, spre dezbatere și adoptare.

          În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.

PENTRU INIȚIATORI:

DEPUTAT  PUSCASU LUCIAN FLORIN

DEPUTAT ACATRINEI DOREL GHEORGHE

SENATOR DANEASA MIRCEA

EXPUNERE DE MOTIVE:

Pădurile cu funcții speciale de protecție în care nu sunt efectuate tăieri comerciale reprezintă 33% din suprafața forestieră, respectiv aproximativ 9% din suprafața României.

Structura fondului forestier, pe forme de proprietate la sfârșitul anului 2016, în procent de 33,9% este proprietate privată – persoane fizice și juridice și 66,1% proprietate de Stat.

Datorită legislației defavorabile, privații au în posesie numai 33,9% din suprafața forestieră și exploatează doar 28,9% din totalul masei lemnoase ce se taie anual.

Potrivit statisticilor oficiale, tăierile ilegale au constituit în ultimii 9 ani o medie de 320 mii metri cubi pe an ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a tăierilor ilegale și a furturilor de lemn nu sunt descoperite.

          Lemnul, fiind o resursă regenerabilă, a fost folosit pentru susținerea și dezvoltarea a civilizației umane în general, fiind folosit ca materie primă energetică, material pentru construcții, unelte, arme, hârtie, mobilier etc.

În anii 80′ se tăiau aproximativ 25 milioane metri cubi masă lemnoasă anual față de 11,7 milioane metri cubi în anii 90’.

România a avut în trecutul nu foarte îndepărtat mult mai multe păduri, peste 79% din teritoriu fiind acoperit cu vegetaţie lemnoasă.  Faptul că astăzi numai 27% din suprafaţa ţării reprezintă fondul forestier obligă la recunoaşterea adevărului că România prezintă un deficit destul de mare de păduri.

În ultimele secole, ca urmare a defrişărilor, au dispărut cel puţin 5.000.000 ha de pădure.

În intervalul 1829-1920 au fost defrişate 3.000.000 ha, iar în perioada 1920 – 1929 au dispărut alte 1.200.000 ha.

Cele mai puternice despăduriri sau produs în zona de câmpie şi de deal unde procentul de împădurire a scăzut sub 7%, respectiv 27%.

Pec ale de consecință, trebuie adoptată o legislație coerentă prin care sa creștem suprafața împădurită a țării și să stabilim clar parcursul către o ROMÂNIE VERDE unde noi și copii noștrii să respire un aer din ce în ce mai curat.

În România există 4000 ha. terenuri degradate identificate și foarte multe hectare încă neidentificate care trebuie împădurite, situație față de care propunem înființarea Registrului Național al terenurilor degradate care trebuie impadurite.

De asemenea, este necesară elaborarea Planului National de Regenerare a Padurilor (PNRP) prin care suprafața împădurită să crească cu 1 milion de ha  în următorii 10 ani.

PENTRU INITIATORI:

DEPUTAT  PUSCASU LUCIAN FLORIN

DEPUTAT ACATRINEI DOREL GHEORGHE

SENATOR DANEASA MIRCEA

Lege  pentru modificarea și completarea art. 90 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic și înființarea registrului terenurilor degradate ce trebuie împădurite

Parlamentul României adoptă prezenta lege,

Art. I. Legea nr. 46/2008, Codul Silvic, republicată cu modificările și completările ulterioare se completează după cum urmează:

Art. 90 se completează cu alin. (3) și alin. (4) care vor avea următorul cuprins:

  1. alin. (3) – In termen de 60 de zile de la adoptarea acestei legi, Guvernul României va înființa Registrul Național al Terenurilor Degradate care trebuie împădurite.

Implementarea sistemului de raportare și circuitul informațional în Registrul Național al Terenurilor Degradate, se va stabili prin Hotărâre a Guvernului României.

  • alin. (4) –  In termen de 90 de zile de la adoptarea prezenteii legi, se va adopta Programul Național de Regenerare a Pădurilor prin Hotărâre a Guvernului României, în scopul creșterii suprafeței  împădurite cu 1.000.000 ha. în următorii 10 ani.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]