De către: Deputat Dorel Gheorghe Acatrinei
Deputat Lucian Florin Pușcașu
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Obiectul întrebării: Preluarea producției de uraniu de la Mina Crucea la rezerva de stat
Domnule ministru,
România dispune de un ciclu industrial complet în industria nucleară și are un avantaj strategic incomensurabil, în condiţiile politicii externe actuale. Uraniul extras în România poate alimenta reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă care sunt printre cele mai fiabile reactoare din lume, având printre cei mai buni factori de capacitate de 88% în medie, fiind printre primele zece din lume.
Mina de uraniu de la Crucea, judeţul Suceava este un obiectiv strategic național și singura mină de uraniu încă activă din România. De aici, pleacă materia primă care alimentează Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Odată cu mina de la Crucea, dispare şi mineritul de uraniu din România. În urmă ar putea rămâne o bombă socială, dar şi una ecologică. Închiderea altor mine de uraniu din ţară a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de români.
La Mina Crucea lipsesc utilajele de lucru, chiar și o simplă roabă pentru cărat minereu, lipsește un strungar de meserie, unitatea având echipamentul necesar pentru a prelucra anumite piese necesare pentru repararea pompelor de apă, care, la rândul lor, sunt foarte vechi.
Domnule ministru, angajatorul are obligația de plată a salariilor, de acordare a normei de hrană, de a pune la dispoziție echipamentul de protecție, de a asigura dreptul la asigurări de sănătate și de a proteja locurile de muncă din această industrie. Condițiile de muncă și sănătate a oamenilor care lucrează la Mina Crucea, într-un domeniu de importanță strategică sunt inumane și inacceptabile. Minerii reclamă drepturile din contractul colectiv de muncă și din contractul individual de muncă.
Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și plata drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă este nevoie de un buget corespunzător alocat Companiei Naționale a Uraniului, respectiv pentru Mina Crucea.
Întrucât în spațiul public se afirmă că mina va fi închisă, vă rugăm să precizați public că Mina Crucea nu va fi închisă, atât timp cât mai există minereu pentru că legislația specifică nu permite închiderea acestei mine de uraniu.
Pentru ca minerii să aibă siguranța zilei de mâine și incidentele din luna martie 2021 să nu se mai repete, vă solicităm, să preluați la rezerva de stat întreaga producție de uraniu a Minei Crucea.
Acest lucru se poate face lesne timp de 5 ani pe timpul pandemiei Covid-19 și o perioadă determinată post pandemie.
Față de această situație vă adresăm, domnule ministru, următoarele întrebări:
1. Veți prelua la rezerva de stat producția de uraniu de la Mina Crucea?
2. Veți declara industria uraniului industrie de importanță strategică?
Nu există răspunsuri