Adresată: Doamnei Raluca Turcan, Ministru al Muncii și Protecției Sociale
De către: Deputat Dorel Gheorghe Acatrinei
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Obiectul întrebării: Deblocați drepturile persoanelor care au suferit un accident de muncă în afara țării!
Doamnă ministru,
Accidentele de muncă produse în afara țării au o problemă de decontare. Astfel, la art. 26 și următoarele din legea 319 din 2006, accidentul de muncă este definit ca fiind orice eveniment definit la art. 5 lit.(f), care va fi comunicat de îndată angajatorului de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoștință despre producerea acestuia. La art.30 lit.(l) din legea 319 din 2006 se reglementează accidentul suferit de lucrători ai angajatorilor români sau de persoane fizice române, delegați pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în afara granițelor țării, pe durata și traseul prevăzute în documentul de deplasare.
Potrivit art.144 din norma metodologică HG nr.1425/2006 “în cazul evenimentelor produse în afara granițelor țării care au avut drept consecință incapacitatea temporară de muncă sau decesul lucrătorilor asigurați potrivit legii 346/2002, dosarul de cercetare va cuprinde documentele care au fost întocmite de organul de cercetare din țara în care a avut loc evenimentul, precum și documentele medicale de la unitățile sanitare care au acordat îngrijiri de specialitate accidentatului”.
Întrucât în unele situații aceste documente nu există, din cauză că accidentatul nu anunță vreun organ de cercetare ori ajunge deja în țară unde accesează serviciile medicale ori, inițial, nu are urmări și, mai apoi, se deplasează singur la spital etc., vă solicit să adăugați la norma metodologică sintagma “dacă aceste documente există” întrucât nu se pot încheia/aviza un număr important de
dosare de cercetare a evenimentelor petrecute în afara țării, iar accidentații nu-și pot încasa drepturile legale.
În opinia specialiștilor, sintagma trebuie adăugată la lege întrucât litera (l) a art.30 din legea 316/2006 încadrează la accident de muncă această situație, dar nu condiționează aprobarea dosarului de un anume document, dacă acesta nu există.
Față de această situație, vă adresez următoarea întrebare: Dacă și când veți modifica norma metodologică care să permită finalizarea/avizarea unui număr important de accidente de muncă prin adăugarea la art.144 din HG 1425 din 2006 a sintagmei “dacă aceste documente există.”?
Nu există răspunsuri