Adresată: Domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministru României
Domnului Sorin Grindeanu Ministru al Transporturilor și Infrastructurii
Domnului Ștefan-Radu Oprea, Ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Domnului Emil Hurezeanu, Ministru al Afacerilor Externe
De către: Senator Vlăescu Virgiliu George
Circumscripția electorală nr.35: Suceava
Şedinţa Senatului din data de: 02.04.2025
Obiectul interpelării: Care este poziția Guvernului României privind păstrarea controlului asupra căilor navigabile strategice și ce măsuri sunt luate pentru protejarea interesului național în acest sens?
Domnule Prim-ministru,
Domnilor Miniştrii,
Vă adresez prezenta interpelare în temeiul atribuțiilor pe care le dețineți, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la o posibilă privatizare a Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați și implicațiile acestei acțiuni asupra suveranității și intereselor strategice ale României.
Conform mai multor surse media și declarații ale unor specialiști în domeniu, există indicii privind intenția de transformare a AFDJ Galați într-o societate comercială cu răspundere limitată sau societate pe acțiuni, facilitând astfel o eventuală privatizare. Această acțiune ar putea duce la pierderea controlului statului român asupra administrării navigației pe Dunărea Maritimă și Fluvială, inclusiv asupra canalului Sulina, brațului Chilia și brațului Sfântu Gheorghe.
Mai mult decât atât, conform datelor recente, AFDJ Galați a înregistrat în 2023 un profit brut de 26.224.000 lei, însă, în 2024, regia a înregistrat pierderi. Conform liderului sindical Ștefan Frunză, această situație a fost generată de presiuni exercitate prin Consiliul Concurenței, care au determinat Ministerul Transporturilor să dispună reducerea cu 50% a tarifelor de navigație practicate de AFDJ. Această măsură a fost implementată în principal pentru a facilita navigația și comerțul, inclusiv pentru Ucraina, dar a avut un impact negativ direct asupra veniturilor AFDJ, contribuind la trecerea de la profit, la pierderi în doar un an.
Având în vedere gravitatea acestor fapte și impactul lor semnificativ asupra suveranității și independenței economice a României, vă solicit să oferiți clarificări cu privire la următoarele aspecte:
- Există, în prezent, inițiative oficiale sau discuții în cadrul ministerelor dumneavoastră cu privire la modificarea statutului AFDJ Galați? Dacă da, care sunt motivele acestei modificări și ce impact preconizat are asupra intereselor economice și strategice ale României?
- Ce măsuri intenționați să luați pentru a asigura menținerea controlului național asupra navigației fluviale și a gurilor Dunării, având în vedere importanța acestora pentru securitatea energetică, comerțul național și internațional, precum și pentru economia locală?
- Există discuții cu parteneri străini privind o eventuală privatizare sau concesionare a activităților AFDJ către companii din alte state? Dacă da, ce state sau companii și-au exprimat interesul?
- Care este poziția Guvernului României privind păstrarea controlului asupra căilor navigabile strategice și ce măsuri sunt luate pentru protejarea interesului național în acest sens?
- Care este justificarea economică și strategică a reducerii tarifelor de navigație practicate de AFDJ Galați cu 50%?
- În condițiile în care această reducere a tarifelor a generat pierderi în 2024, ce măsuri se vor lua pentru a redresa situația financiară a AFDJ și a preveni o eventuală incapacitate de funcționare a acestei instituții de importanță strategică?
Comments are closed