Adresată:
Domnului Tanczos BARNA, Ministrul Finanțelor
De către: Deputat Gianina ȘERBAN
Circumscripția electorală: Nr. 25 Ilfov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.02.2025
Obiectul întrebării: Dependența jocurilor de noroc
Stimate domnule ministru,
Tot mai mulți cetățeni ai României manifestă un interes deosebit pentru activitatea jocurilor de noroc. Însă, această categorie de „divertisment” nu aduce întotdeauna o formă de distracție pozitivă, deoarece tot mai mulți romani au căzut în patima jocurilor de noroc. Potrivit unui studiu, din 2016, în țara noastră erau aproximativ 100.000 de persoane dependente de jocurile de noroc, au trecut 9 ani de atunci, iar piața jocurilor de noroc s-a dezvoltat într-un ritm accelerat, inclusiv în mediul online, crescând astfel riscul de a avea dependenți și în rândul minorilor.
Dependența de jocuri de noroc, poate avea un efect devastator nu doar asupra persoanelor implicate, ci și asupra familiilor acestora, deoarece poate cauza probleme grave cum ar fi pierderea locului de muncă, a economiilor, pierderea locuinței, ajungând până să-și piardă chiar și viața.
În acest sens, a luat înființare prin OUG nr.20/27.03.2013, aprobat prin Legea nr.227/19.07.2013, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice.
Înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc are la bază diminuarea evaziunii, creșterea impozitelor la bugetul de stat, precum și implicarea socială asupra unor categorii vulnerabile, ținând seama de necesitatea asigurării prevenirii dependenței de jocuri de noroc și a protecției minorilor.
Anual, contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către O.N.J.N. se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc prin programul – Joc responsabil.
Având în vedere că începând cu luna ianuarie, 2025, taxele pentru organizatorii jocurilor de noroc au fost majorate, crește astfel substanțial și contribuția la fondul de „Joc responsabil”.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. În prezent se ocupă vreo instituție a statului român de salvarea sufletelor rătăcite în lumea jocurilor de noroc? Care este suma investită anual de către ONJN, pentru prevenția dependenței de jocurile de noroc, prin programul – Joc responsabil?
2. Există o bază de date realizată la nivel naţional în scopul combaterii şi prevenţiei dependenței de jocuri de noroc, referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile?
3. Când a fost efectuat ultimul studiu de către ONJN privind dependenții de jocuri de noroc din țara noastră?
4. Câți dependenți de jocurile de noroc are în prezent România?
Solicit răspunsul în formă scrisă.
Nu există răspunsuri