Boris Volosatîi – întrebare către Ministerul Justiției – Clarificări privind modul de înregistrare și de dobândire a personalității juridice de către Uniunea Scriitorilor din România

Adresată:  Doamnei Alina-Ștefania GORGHIU, ministru al Justiției

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 29/09/2023

Obiectul întrebării: Clarificări privind modul de înregistrare și de dobândire a personalității juridice de către Uniunea Scriitorilor din România

Stimată doamnă ministru,

Potriivit unor informații devenite publice astăzi, 28 septembrie 2023, judecătoria sectorului 1 București, a comunicat oficial unor solicitanți următoarele:

„Urmare a cererii dvs din data de 26.09.2023, privitor la UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, cu sediul declarat în București, sector 1, Calea Victoriei nr. 133, este înregistrată la poziția 27/05.05.2005 din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor Partea I Secțiunea I (Asociație), vă aducem la cunoștință că nu există dosar de fond și nici sentință de acordare a personalității juridice acestei persoane, prin urmare nu există asociați și nici membri fondatori în condițiile legii”.

Pe de altă pate, constatăm existența Decretului-lege nr. 27 din 14 ianuarie 1990, emis de către Consiliul Frontului Salvării Naționale, privind organizarea şi funcţionarea în condiţii de autonomie economică a organizaţiilor de scriitori, artişti plastici şi compozitori, creatori de film şi de teatru, care statuează, la articolul 1, că ”Scriitorii, artiştii plastici, compozitorii, creatorii de film şi de teatru se pot asocia, potrivit specificului lor de creaţie, în organizaţii profesionale cu personalitate juridică, potrivit prevederilor legale în vigoare. Fiecare organizaţie de creatori funcţionează în temeiul statutului propriu şi are dreptul să-şi aleagă forma şi structura organizatorică pe care le considera cele mai potrivite specificului activităţii sale”.

De asemenea, constatăm că Ordonanța nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații, prevede la articolul 4 că ”Asociația este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, al unor colectivități sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial”.

Totodată, la articolul 6, Ordonanța nr. 26/2000 prevede, între altele, că: ”(1) În vederea dobândirii personalității juridice, membrii asociați încheie actul constitutiv și statutul asociației, în formă autentică sau atestată de avocat.(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sancțiunea nulității absolute: a) datele de identificare ale membrilor asociați: numele, prenumele, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate pentru persoanele fizice, denumirea și codul de identificare fiscală ale persoanei juridice asociate și, după caz, domiciliul sau reședința ori adresa sediului social”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteţi:

O informație clarificatoare, din perspectivă legală, privind modul în care a fost înregistrată juridic Uniunea Scriitorilor din România, cu sediul declarat în București, sector 1, Calea Victoriei nr. 133, înregistrată la poziția 27/05.05.2005 din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor Partea I Secțiunea I (Asociație), împreună cu un punct de vedere al Ministerului Justiției privind valabilitatea sau nulitatea personalității juridice a Uniunii Scriitorilor din România.

Dacă mai există și alte Asociații ale oamenilor de creație din România (în special cele la care face referire Decretul-lege nr. 27/1990) a căror modalitate de înregistrare juridică și a căror personalitate juridică ridică semne de întrebare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]