Adrian Costea – Informare și document oficial privind opoziția României la modificarea Tratatelor UE

Către: Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Adresată de către: Senator Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)

Şedinţa Senatului din: 10 mai 2022

Obiectul întrebării: Informare și document oficial privind opoziția României

la modificarea Tratatelor UE

Data: 10 mai 2022

Stimate Domnule Ministru,

Parlamentul European a decis recent convocarea unei Convenţii pentru modificarea Tratatelor europene.

S-a pretins că această decizie ar surveni ca urmare a „solicitării venite din partea cetăţenilor în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei”.

Era de așteptat ca tendința de sporire progresivă a competențelor instituțiilor europene să fie pusă pe seama „solicitării cetățenilor” prin intermediul Conferinţei privind Viitorul Europei.

Era de așteptat ca procesul de văduvire progresivă a statelor membre de competențe pe care încă le dețin, în domenii precum educația, justiția etc., prin preluarea lor de către Uniune, să fie legitimat „democratic” printr-un „dialog cetățenesc”, în mare măsură simulat prin metode binecunoscute.

Era de așteptat ca dorința unor birocrați europeni de a împinge Uniunea Europeană în direcția unui super-stat de tip federal să fie atribuită „cetățenilor”.

Schimbarea dorită de Parlamentul European, cu susținerea președintelui Comisiei Europene, comportă riscul ca modificările să fie în sensul transferării către instituțiile europene a și mai multor competențe, în defavoarea statelor membre (încă) suverane, respectiv ca direcția dorită să fie una către federalizare.

Inclusiv schimbarea modului de luare a deciziilor în Consiliu, astfel încât unanimitatea să fie înlocuită cu o majoritate, este ea însăși o schimbare majoră ce trebuie luată doar cu unanimitatea statelor membre, în urma unei dezbateri reale în parlamentele naționale.

Am aflat din presă că treisprezece țări membre ale Uniunii Europene (Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Suedia, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania) se opun declanșării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene.

Consider că opoziția față de modificarea tratatelor UE în această etapă este poziția corectă.

Lansarea unei asemenea proceduri de modificare a Tratatelor UE, fără a ști exact cum se dorește modificarea lor, în lipsa unei prezentări și analize temeinice, ar fi prematură și pripită.

Firesc ar fi ca propunerile de reformare a instituțiilor să fie mai întâi prezentate public și studiate, iar ulterior decizia privind poziția fiecărui stat membru să fie luată, în mod democratic, în parlamentul respectivului stat.

În calitate de parlamentar, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României, vă solicit respectuos o informare privind modul în care s-a luat această decizie, precum și copia documentului de poziție / a scrisorii prin care România a exprimat oficial această poziție alături de celelalte 12 state membre menționate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]