România trece prin momente deosebit de grele din cauza guvernelor iresponsabile de până acum, dar şi din cauza războiului care se află în desfăşurare la graniţele ţării noastre.
Din acest motiv, noi, partidul AUR, considerăm că este esenţial să ne preocupăm de menţinerea funcţiilor vitale ale ţării, cum ar fi sănătatea şi siguranţa populaţiei, bunăstarea socio-economică a românilor si protecţia infrastructurilor. Având în vedere că garantarea unei protecţii adecvate a infrastructurilor critice este necesară pentru dezvoltarea economică, pentru susţinerea activităţilor vitale ale societăţii şi pentru asigurarea siguranţei persoanelor, în anul 2010, Guvernul României a emis OUG nr. 98 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice. Această OUG stabileşte cadrul legal pentru evaluarea necesităţii de a îmbunătăţi protectia infrastructurilor, cu scopul creşterii capacităţii de asigurare a stabilităţii, securităţii, siguranţei sistemelor economico-sociale şi, nu în ultimul rând, protecţia persoanelor.Se poate uşor constata că riscurile privind securitatea alimentară a populaţiei sunt reale:
- ţara este afectată de secetă;
- preţurile la îngrăşămintele chimice necesare au crescut enorm;
- carburantul a devenit inaccesibil pentru fermieri etc.
Solicităm Guvernului să acţioneze de urgenţă pentru a menţine funcţiile vitale ale statului şi să acorde prioritate furnizării acelor servicii care sunt esenţiale pentru funcţionarea societăţii, cum ar fi apărarea naţională, securitatea internă, funcţionarea economiei şi a infrastructurii.
România trebuie să aibă în vedere, prioritar, atât dezvoltarea, cât şi asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a intereselor de securitate naţională, într-un cadru legal adecvat.
Este imperios necesară şi asigurarea unei vieţi sănătoase şi încurajarea bunăstării, asigurarea unei educaţii de calitate, energie la preţuri accesibile, muncă decentă şi creştere economică, o dezvoltare infrastructurală care să încurajeze industrializarea durabilă şi să stimuleze inovarea.
Adesea insuficient informată cu privire la riscurile potenţiale, dar şi cu privire la soluţiile de contracarare a acestora, această perspectivă se resimte tot mai mult în nevoia de funcţionare a economiei şi a infrastructurii, pentru siguranţa cetăţenilor.
Nu există răspunsuri