Adresată de către domnul senator Claudiu-Richard Târziu în ședința Senatului din data de 24.03.2021.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează „Românii de pretutindeni trebuie să se bucure de sprijinul real al statului român pentru a face față proceselor asimilaționiste tot mai accentuate”.

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Cele peste 10 milioane de români de pretutindeni, dintre care 5 milioane din Republica Moldova și comunitățile istorice din statele vecine și Balcani și alte 5 milioane din diaspora emergentă, traversează o situație tot mai accentuată de aculturație și asimilare, fie naturală, fie forțată. Un tur de orizont se impune.

Comunitatea istroromânä se află într-o situație critică, dialectul istoric istroromân flind inclus de UNESCO în Cartea Roșie a limbilor în pericol de stingere. Meglenoromânii din Grecia și Macedonia de Nord, tot mai puțini de la un recensământ la altul, nu beneficiază de niciun drept și de niciun fel de sprijin cultural din partea României ca stat înrudit. Sutele de mii de aromâni din Macedonia de Nord, Grecia, Bulgaria și Albania se zbat între asimilare și redeșteptare culturală. Cea mai numeroasă cornunitate înrudită de aromâni este cea din Grecia, dar statul român rămâne, din păcate, orb la gravele probleme pe care le întâmpină membrii acestei minorități.

Cele câteva milioane de români autohtoni din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Bulgaria fac încă obiectul unor politici de stat de separare artificială de românii din interiorul țării, fiind divizați în moldoveni și, respectiv, vlahi, diferiți de români.

Frații noștri români din Ungaria, aproape complet maghiarizați prin intermediul școlilor publice și al instituțiilor de stat, nu se pot bucura nici măcar de a suta parte din drepturile de care beneficiază maghiarii din țara noastră.

Un alt număr, de circa un milion, de persoane românofone din Israel, Croația, Bulgaria, Serbia și Ungaria, evrei sau băieși, aparținând filonului cultural românesc, nu pot beneficia, cum nu beneficiază nici ceilalți români din comunitățile istorice, de proceduri simplificate de dobândire a cetățeniei române.

Romania, țară membră a UE cu cea mai mare rată a expatrierii — a doua din lume, după Siria —, nu întreprinde nimic eficient pentru readucerea acasă a milioanelor de români din Spania, Italia, Marea Britanie și alte state în care acești frați ai noștri au plecat în căutarea unui trai mai bun.

Cu o problematică atât de gravă, complex și unică în Europa, guvernarea de astăzi, ca și cea de ieri, nu a găsit nimic mai bun decât să desființeze Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. De asemenea, nu a mai fost adoptată o Strategie națională pentru românii de pretutindeni în locul celei expirate în 2020. Subfinanțarea domeniului este cronică, sumele alocate de la bugetul de stat organizațiilor reprezentative ale celor peste 10 milioane de români de pretutindeni fiind inferioare sumelor încasate de fiecare dintre partidele din arcul guvernamental. Ministerul Afacerilor Externe și Administrația Prezidențială rămân în continuare instituții inerte în ceea ce privește problematica românilor de pretutindeni. Misiunile diplomatice și oficiile consulare din Serbia, Macedonia de Nord, Grecia, Ucraina și Bulgaria sunt ca inexistente pe planul sprijinirii cultural-identitare a românilor din aceste state. Elevii români din Ucraina nu pot beneficia de bursele identitare, cum beneficiazä populația școlară aparținând altor minorități din Ucraina sau unor minorități din România, pentru că cineva s-a opus alocării de fonduri bugetare cu această destinație.

Stimați colegi,

Cauza românilor de pretutindeni este una transpartinică și trebuie să facă obiectu] consensului clasei politice: putere și opoziție. Alianța pentru Unirea Românilor este profund preocupată de această problematică și adresează Guvernului, Ministerului Afacerilor Exteme și Președinției României cererea energică de a-și reconsidera pozițiile și politicile de până acum în acest domeniu. Problematica sensibilă și complexă a românilor de pretutindeni reclamă o abordare strategică, responsabilă și eficientă.

Mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]