Adresată: domnului Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către senator: Andrei Busuioc

Data: 07.04.2021

Obiectul interpelării: privind proiectele de infrastructură și eficientizarea lor


Stimate domnule ministru,

Potrivit Constituției României, toți cetățenii români beneficiază de drepturi şi de libertăți consacrate prin actul suprem al țării. Românii de pretutindeni au aceleași drepturi ca și cei de acasă și trebuie să se bucure de aceste drepturi și garanții din partea statului.

Recent, în cadrul vizitei la Chișinău, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, împreună cu declarația relansării parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova.

În contextul celor menționate mai sus, pentru a garanta atât protejarea drepturilor cetățenilor români din Republica Moldova, cât și consolidarea parteneriatului bilateral între statele noastre, sunt necesare eforturi și acțiuni concrete pentru consolidarea legăturilor comunicațiilor terestre, construirea de noi drumuri și poduri, modernizareaacestora și eficientizarea activității birourilor vamale pe granița România-Moldova.

Voi menționa mai jos o serie de probleme și obstacole depistate, cărora rog să le acordați atenția cuvenită și să reacționați cu soluții pentru redresarea acestora cât mai urgentă, după cum urmează:

 1. Situația podului de la Fălciu,construit în anul 1951, care pe parcursului ultimilor douăzeci de ani nu a beneficiat de lucrări de întreținere, renovare și modernizare din partea statului. Un pod vechi de cale ferată pe traseul Prut 2 – Fălciu, care necesită a fi transformat cel puțin în unul terestru ori identificarea unei soluțiicare ar cuprinde și modalitatea de traversare terestră și feroviară. În regiunea respectivă nu există o altă cale de acces peste Prut, la o distanță de peste 60 km, nu mai sunt alte poduri care să asigure legătura între cele două maluri ale Prutului. Românii de pe ambele maluri ale Prutului, în special, tinerii studenți care fac naveta la studii și se reîntorc acasă la părinți și rude, sunt nevoiți să ocolească această regiune, provocând nu doar o irosire a timpului prețios, dar și nivelul de poluare a mediului prin parcurgerea unui traseu dublu față de distanța necesară. Ignorarea solicitărilor transmise din partea primăriei Fălciu către Guvernul României, nu doar că este o dovadă de neprofesionalism, dar și o crimă față de românii de pe ambele maluri ale Prutului, o crimă împotriva Constituției României, care garantează aceste drepturi ale românilor.
 2. O altă problemă cuprinde eficientizarea căilor de acces către punctele vamale, în special, cele ce duc către punctele de trecere a frontierei ,,Lipcani-Rădăuţi Prut”, ”Sculeni-Sculeni”, ”Leuşeni-Albiţa” şi ”Giurgiuleşti-Giurgiuleşti.Multe dintre acestea necesită reparații și investiții, care să asigure fluidizarea procesului de control și de trecere a frontierei terestre.
 • Un proiect strategic și de importanță națională ,,Autostrada Moldovei A7”, care deși este aflată în construcție nu are termen de realizare clar definit. Lipsa acesteia creează probleme pentru românii din această regiune, cei care călătoresc des la nivel regional, cât și spre direcția Republicii Moldova, pentru investitori și micii antreprenori locali. Această autostradă, deși a fost anunțată și promovată politic, stagnează în proces de implementare, procesul de executare a lucrărilor este atestat a fi lent și care poate să dureze ani de zile. Infrastructura adiacentă autostrăzii nu poate fi dezvoltată odată ce programul de construire a autostrăzii nu are etape bine determinate și cu termeni concreți.
 • La data de 7 iulie 2020, Mariana Ioniță, Director General al CNAIR, a semnat contractul de servicii având ca obiect “Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Drum Expres Tișița – Albița”, cu ofertantul desemnat câștigător al procedurii de achiziție publică, Asocierea S.C. SEARCH CORPORATION S.R.L. – S.C. EGIS ROMANIA S.A.”. Valoarea contractului inițial afost de 11.057.073,07 lei fără TVA, bani europeni, și durata de realizare a contractului de servicii a fost anunțat de 26 luni de la data de începere a contractului. Proiectul avea ca scop realizarea unui sector de Drum Expres între localitățile Tișița și Albița, realizând legătura rutieră între București și Chișinău, tronsonul fiind situat pe rețeaua TEN-T globală în România, potrivit CNAIR.
  Practic, în zona Tișița viitorul Drum expres urma să se conecteze la Autostrada Moldovei A7 care în prezent este în curs de proiectare și ar putea fi scoasă la licitația de execuție din 2021 (după cum a fost planificat anterior). Licitația pentru SF-ul pentru Drumul expres Tișița – Albița a fost lansată pe 27 iunie 2019 și, conform informațiilor din caietul de sarcini, contractul de SF prevedea patru obiective: 1. Stabilirea criteriilor de proiectare, inclusiv pe baza analizei de rezistenta la schimbări climatice; 2. Identificarea constrângerilor, identificarea a minim 3 variante de traseu, compararea lor prin analiza multi-criteriala și selectarea a două variante; 3. Compararea detaliata a celor doua variante, la nivel de proiect conceptual, evaluare preliminara a impactului asupra mediului și analiza cost-beneficiu. Selectarea variantei optime. 4. Detalierea variantei optime și finalizarea studiului de fezabilitate. Însă acest procesul de executare a lucrărilor pare a fi foarte lent și care poate să dureze ani de zile, acest proces nu are etape bine determinate și cu termeni concreți.

În considerarea faptului că aceste subiectele menționate mai sus reprezintă un interes vital pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, iar autoritățile sunt obligate să intervină și să soluționeze aceste probleme majore, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

 • de ce nu se soluționează problema podului de la Fălciu?
 • care sunt soluțiile și intervențiile propuse din partea Guvernului pentru modernizarea podului de la Fălciu?
 • câte poduri urmează să fie construite ori reabilitate la frontiera dintre România și Republica Moldova?
 • care sunt programele de modernizare a căilor de acces către punctele vamale menționate mai sus?
 • la ce etapă se află executarea lucrărilor asupra Autostrăzii A7, ce măsuri sunt întreprinse pentru eficientizarea procesului? Care sunt termenii de realizare? Ce măsuri sunt preconizate pentru dezvoltarea infrastructurii adiacente autostrăzii?
 • la ce etapă se află proiectul de elaborare a Studiului de Fezabilitate pentru Drum Expres
 • Tișița – Albița ? Și care este perioada planificată pentru construcția acestuia?

Solicit răspuns scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]