Ionuț Neagu – declarație politică – Este sau nu Republica India stat înrudit pentru minoritatea rromă, de origine indiană, din România?

Adresată de către domnul senator Ionuț Neagu în ședința Senatului din data de 07.04.2021.

Doamnelor și domnilor senatori,

Guvernul Republicii India a anunțat că se pregătește pentru recunoașterea oficială a  comunității rromilor din lumea întreagă ca parte a diasporei indiene, sens în care a organizat în India, la New Delhi, acum cinci ani, un Festival Cultural Internațional al Rromilor și o Conferință Internațională a Rromilor.

La 12 februarie 2016, Ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, a invocat la tribuna Conferinței Internaţionale a Rromilor legăturile istorice, culturale și identitare dintre India și rromii din întreaga lume, ca ”persoane de origine indiană”, pe care oficialul indian i-a numit ”copii ai Indiei”. Ministrul indian al Afacerilor Externe a amintit România printre țările în care Statul indian are o importantă minoritate înrudită.  În speță, Ministrul indian de Externe a afirmat că minoritatea rromă din țara noastră, identificată, între altele, cu etnonimul ”Tsigan”, ar constitui ”12% din populație”.

Conferința organizată de Guvernul Indiei în februarie 2016 la New Delhi nu a fost un eveniment în premieră. Prima Conferință Internațională a Rromilor a fost organizată în anul 1976, la Chandigarh, cu participarea prim-ministrului Indira Gandhi. Prima Conferință Internațională a Rromilor a fost urmată de înființarea, în 1978, a unui organism guvernamental al Republicii India având ca obiectiv acordarea de sprijin diasporei indiene, inclusiv rromilor de peste hotare – Antar Rashtriya Sahayog Parishad (Consiliul Indian pentru Cooperare Internațională).

Jovan Damjanovic, președinte al Organizației Mondiale a Rromilor – World Roma Organisation- Rromanipen – a declarat pentru presa din Republica India că recunoașterea rromilor ca minoritate de origine indiană de către autoritățile de la New Delhi constituie ”un prim pas către contracararea percepțiilor negative despre rromi”.

Minoritatea rromă, de origine indiană, din România a fost reprezentată la Conferința Internațională a Rromilor de la New Delhi din 12 februarie 2016 de către domnul profesor dr. Gheorghe Sarău, de la Secția de limba și literatura rromani din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității București, reputat lingvist de talie mondială, autor al volumului ”Rromii, India și limba rromani” (București, 1997).

Este un fapt de notorietate că, fiind în consens cu demersurile guvernului Republicii India, unii dintre fruntașii comunității rrome din România – bunăoară Dorin Cioabă sau deputatul Nicolae Păun – au propus oficial și în repetate rânduri, de-a lungul anilor, introducerea în uzul oficial în țara noastră a unui nou apelativ – cel de indiromi – pentru minoritatea pe care o reprezintă.

Fără a ne pronunța în vreun fel asupra acestor inițiative, constatăm că termenul de indirom este deja în uzul oficial din alte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, în Republica Bulgaria este înregistrată o organizație a minorității rrome intitulată Fundația socială ”Indi-roma  97”.

Așa cum bine cunoașteți, la nivelul Consiliului Europei și al Uniunii Europene sunt consacrate noțiunile de ”minoritate înrudită” (kin-minority – eng., minorité parente – fr.) și ”stat înrudit” (kin-State – eng., État parent – fr.), în domeniul relațiilor dintre statele înrudite și minoritățile înrudite fiind adoptate un șir de instrumente juridice. Acestea se referă atât la statele și minoritățile din spațiul Consiliului Europei (de la Atlantic la Pacific), cât și la statele extraeuropene înrudite cu minorități etnice din Europa. Consiliul Europei derulează un amplu proiect educațional în favoarea copiilor rromi din Europa în cadrul căruia a elaborat și a distribuit oficial materiale istorice cu genericul From India to Europe.

În legătură cu aceste aspecte l-am interpelat astăzi pe ministrul Afacerilor Externe, cerând să ne comunice:

  1. Dacă la nivelul guvernelor sau instituțiilor din Republica India și România (inclusiv misiuni diplomatice sau oficii consulare) au fost semnalate oficial demersurile autorităților de la New Delhi privind recunoașterea minorităților rrome din diverse state ale lumii, inclusiv România, drept minorități înrudite cu India.
  2. Dacă România recunoaște sau nu Republica India drept stat înrudit al minorității rrome, de origine indiană, din România și din alte state.
  3. Dacă Ministerul Afacerilor Externe al României consideră sau nu că recunoașterea Republicii India drept stat înrudit al minorității rrome, de origine indiană, din România și alte state ar putea constitui un element important în ceea ce privește combaterea percepțiilor negative despre rromi.
  4. Dacă la nivelul guvernelor sau instituțiilor din Republica India și România au fost propuse spre examinare/negociere documente privind colaborarea în domeniul acordării de sprijin minorităților înrudite, în speță minorității rrome (de origine indiană) din România? În cazul unul răspuns negativ, care au fost propunerile sau inițiativele Republicii India și care ar putea fi propunerile sau inițiativele României în acest sens.
  5. Dacă Guvernul Republicii India a acordat până în prezent sprijin concret minorității rrome înrudite (de origine indiană) din România, în ce a constat acesta, când anume, cui și în ce volum a fost acordat?
  6. Ce posibilități de cooperare există între România și Republica India în spiritul declarațiilor oficiale ale Ministrului indian al Afacerilor Externe făcute în cadrul Conferinței Internaționale a Rromilor ținute în 12 februarie 2016 la New Delhi.

Vă mulțumesc!

Senator Ionuț Neagu

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Astăzi, românii din întreaga țară au demonstrat încă o dată că spiritul unirii nu este doar o pagină din istorie, ci un ideal viu, care ne dă forța de a lupta pentru viitorul și libertatea noastră. Cu ocazia Micii Uniri, AUR a organizat marșuri patriotice la […]
“Sebastian Burduja a descoperit, brusc și surprinzător, apa caldă! După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv. Domnule Burduja, românii nu suferă de amnezie! Prin angajamentele […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a reunit miercuri, 22 ianuarie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Național de Conducere (CNC). În privința alegerilor prezidențiale, AUR a votat în unanimitate pentru reintrarea în cadrul constituțional prin reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Totodată, în perspectiva organizării unei […]
AUR condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea noastră pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, esențială pentru revenirea la un cadru constituțional legitim. Reprezentanții PSD, PNL și UDMR au votat împotriva solicitării AUR în Biroul […]
“Bazându-se pe cei 28 de miliarde de euro din PNRR, guvernul a încheiat contracte de 42 de miliarde de euro. Pentru a plăti cele 42 de miliarde de euro, Guvernul a reușit să încaseze de la Uniunea Europeană puțin peste 9 miliarde de euro, din care […]
Alianța pentru Unirea Românilor solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, în contextul în care modificările aduse legislației electorale, adoptate în mod netransparent, afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români. Printr-o încercare disperată de […]