Claudiu Târziu – declarație politică – Ziua Națională din 27 Martie a fost „celebrată” prin tăcere de către președintele Românìei, prim-ministru și ministrul de externe

Adresată de către domnul senator Claudiu-Richard Târziu în ședința Senatului din data de 31.03.2021.

Stimați colegi,

Săptămâna trecută, între 25 și 28 martie, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, am efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. La comunitățile noastre, românești, din Cahul, Cantemir, Comrat și Chișinău. Vizita mea a fost motivată de aniversarea a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Voi face o scurtă incursiune în istorie.

Pe 27 martie, Sfatul Țării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, a votat

Unirea cu România. În Declarația de Unire, semnată de Ion Inculeț, în calitate de președinte, Pan Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretar, se preciza: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) se unește cu Mama sa, România”. Declarația se încheia cu cuvintele: „Träiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”. După vot, în clădirea Sfatului Țării a fost invitat prim-ministrul Alexandru Marghiloman, căruia i s-a comunicat hotărârea. Prim-ministrul Marghiloman a declarat: ;,În numele poporului român și al regelui său, Majestatea sa, Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu România, de aci înainte și în veci”.

Astăzi, Republica Moldova este, în afară de România, singura formațiune statală cu o majoritate românească robustă (82%), în plin proces de recuperare a conștiinței etnice și desovietizare.

Fiecare al cincilea român din lume locuiește dincolo de Prut, iar municipiul Chișinäu este, din punct de vedere al ponderii demografice, al doilea oraș românesc pe glob, după București, cuprinzând, cu zona metropolitană, circa 1 milion de locuitori, dintre care peste 800 de mii sunt etnici români.

Convingerea noastră fermă este că România va redeveni mare și puternică doar redobândindu-i pe toti românii din Basarabia. Reintegrarea celor două state românești răspunde unei necesități istorice și interesului nostru legitim național. Nimeni și nimic nu poate sta în calea dorinței noastre firești de refacere a unității distruse a neamului românesc.

Vă reamintesc, stimați colegi, că, în urmă cu 4 ani, a fost promulgată legea privind declararea zilei de 27 martie, Ziua Unirii, drept sărbătoare națională. De asemenea, la 27 martie 2018, întrunit în ședință solemnă, acest înalt reprezentantiv for în care ne aflăm cu toții a adoptat o „Declarație pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.”

Voi readuce în atenție doar două pasaje din Declarația adoptată de Parlamentul României, cu prilejul Centenarului: „Această decizie — de unire — a fost recunoscută prin Tratatul de Pace de la Paris din 28 octombrie 1920 și a rămas în memoria colectivă ca o pagină luminoasă de istorie modernă, scrisă de fiii Basarabiei care s-au dedicat spiritului național, ca moment istoric de mare importanță pentru poporul român de pe cele două maluri ale Prutului”. „Parlamentul României are datoria istorică să aducă un omagiu plin de recunoștință înaintașilor politici, la 100 de ani de la declararea Unirii Basarabiei cu România”.

Stimați colegi,

Adresez public, prin intermediul acestei declarații, atât președintelui, cât și prim-ministrului și ministrului afacerilor exteme, o întrebare, care, din păcate, probabil va rămâne retorică:

Cum este posibil ca nici unul dintre acești înalți demnitari publici să nu adreseze un mesaj, pentru domniile lor banal și lipsit de semnificație, cu ocazia acestei Zile Naționale? Nu am observat nicăieri, în niciuna dintre pozițiile lor publice din ziua de 27 martie, vreo referire, oricât de mică, la această sărbătoare națională sau importanța ei istorică. Nimic, de parcă nu ar fi existat.

Stimați colegi,

Oare în alte state conducătorii înțeleg sä „celebreze” în același mod, printr-o ignoranțä vecină cu impostura, sărbătorile naționale?

Atât de puțin sä mai conteze, pentru vremelnicii noștri conducători, momentul istoric fundamental al împlinirii năzuinței noastre naționale – înfăptuirea României Mari?

Vä multumesc!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihail Neamțu, deputat AUR, Președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, solicită de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic. ”Cu profundă îngrijorare, cer Primului Ministru, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o investigație amplă asupra modului în […]
Astăzi, românii din întreaga țară au demonstrat încă o dată că spiritul unirii nu este doar o pagină din istorie, ci un ideal viu, care ne dă forța de a lupta pentru viitorul și libertatea noastră. Cu ocazia Micii Uniri, AUR a organizat marșuri patriotice la […]
“Sebastian Burduja a descoperit, brusc și surprinzător, apa caldă! După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv. Domnule Burduja, românii nu suferă de amnezie! Prin angajamentele […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a reunit miercuri, 22 ianuarie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Național de Conducere (CNC). În privința alegerilor prezidențiale, AUR a votat în unanimitate pentru reintrarea în cadrul constituțional prin reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Totodată, în perspectiva organizării unei […]
AUR condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea noastră pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, esențială pentru revenirea la un cadru constituțional legitim. Reprezentanții PSD, PNL și UDMR au votat împotriva solicitării AUR în Biroul […]
“Bazându-se pe cei 28 de miliarde de euro din PNRR, guvernul a încheiat contracte de 42 de miliarde de euro. Pentru a plăti cele 42 de miliarde de euro, Guvernul a reușit să încaseze de la Uniunea Europeană puțin peste 9 miliarde de euro, din care […]