Adresată: Domnului Ministru Daniel-Ovidiu David
Ministru, Ministerul Educației și Cercetării
Domnului Ministru Alexandru Rafila
Ministru, Ministerul Sănătății
Marian-Cătălin Predoiu
Viceprim-ministru, Ministru,
Ministerul Afacerilor Interne
Domnul Chestor principal de poliție
Benone-Marian MATEI,
Inspectorul general al Poliției Române
POLIȚIA ROMÂNĂ
De către domnul Senator Nicolae VLAHU
Circumscripția Electorală Nr. 14 Constanța
Ședința Senatului României din data de 19. 02. 2025
Obiectul întrebării: Consum droguri, copii, adolescenți
Stimați Domni,
Așa cum arată și Strategia Națională în Domeniul Drogurilor 2022 – 2026, consumul de droguri a înregistrat o creștere în ultimul deceniu, atât pentru consumul experimental, pentru consumul recent cât și pentru consumul actual.
România și-a completat și modificat constant legislația pentru a se adapta la creșterea exponențială a traficului de droguri și a infracțiunilor comise pe fondul consumului de droguri, însă s-au făcut prea puține demersuri pentru asistența victimelor.
O creștere semnificativă a consumului de substanțe psiho-active se înregistrează în rândul adolescenților și a tinerilor, care sunt expuși riscului de consum și chiar dependență, iar răspunsul oferit de statul român pentru a diminua consumul și riscurile asociate a fost cel puțin insuficient. Concret, toate măsurile luate în ultimul deceniu au eșuat, iar aceasta ne costă vieți umane.
Lipsește o intervenție activă pe partea problemelor medicale și psihosociale. Consecințele sunt tragice, în primul rând la nivelul miilor de tineri consumatori (excluziunea socială, degradarea stării de sănătate), ale căror șanse la o viață normală sunt semnificativ reduse, dar și la nivelul familiei și al societății.
Pentru o bună evaluare a situației la zi, vă solicităm să ne comunicați, punctual, ultimele date statistice disponibile, la nivelul anului 2025, cu privire la următoarele aspecte:
1. Care este numărul cazurilor de bullying înregistrat în anul 2024 comparativ cu anul 2023?
2. Care este procentul elevilor care au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață, în clasa în care învață și în grupul de prieteni?
3. Care este procentul elevilor care afirmă că au fost victime ale bullying-ului?
4. Care este procentul elevilor care admit că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying?
5. Pe ce loc se clasează România într-un top mondial/european în ceea ce privește fenomenul de bullying?
6. Care este numărul celor care au consumat „cel puţin o dată în viaţă” droguri?
7. Care este procentul celor cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani care au încercat cel puțin un tip de drog ilicit (consum experimental), în ultimul an (consum recent), respectiv în ultima lună, comparativ cu anul 2023?
8. Care sunt datele oficiale în ceea ce privește numărul dependenților de droguri în rândul elevilor?
9. Care este segmentul de vârstă care înregistrează cele mai mari rate de consum?
10. Care este cea mai mică vârstă de debut în ceea ce privește consumul de substanțe psiho-active?
11. Care este prevalența consumului de droguri pentru segmentul de vârstă de 10-18 de ani în anul 2024 comparativ cu anul 2023?
12. Care este prevalența consumului de droguri pentru segmentul de vârstă de 10-18 de ani în București, precum şi în centrele urbane pentru anul 2024?
13. Care este locul ocupat de substanțele psiho-active în rândul populației școlare consumatoare de droguri?
14. Care este drogul care ocupă locul 1 în ordinea preferințelor în rândul populației școlare?
15. Care este procentul adolescenților cu vârste între 10-18 ani care au consumat substanțe psiho-active cel puțin o dată în viață, în ultimul an și în ultima lună?
16. Care este procentul celor care încep să consume droguri la vârsta adolescenței?
17. Care este, defalcat, pe ultimii 4 ani procentul consumatorilor de droguri în rândul copiilor și al tinerilor care au recurs la tratament și care este rata de recidivă în consumul de droguri după încheierea tratamentului?
18. Există o evidență a ratei mortalității în rândul acestei categorii de vârstă pe fondul consumului de droguri? Cum a evoluat, defalcat, pe ultimii 4 ani acest indicator?
Comments are closed