Adresată: Primului Ministru Marcel Ciolacu
De către Domnul senator: Vlăescu Virgiliu George
Circumscripția electorală: Suceava Nr. 35
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de: 26 martie 2025
Obiectul Interpelării – La ce dată veți ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene toate prevederile din pachetele de mobilitate care dezavantajează transportatorii români și distorsionează piața unică europeană ?
Stimate domnule Prim-ministru,
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat obligația din Pachetul de Mobilitate ca vehiculele să se întoarcă la fiecare opt săptămâni la centrul operațional al companiei, această prevedere fiind una dintre cele mai criticate de către transportatorii români. CJUE spune că legiuitorul Uniunii nu a stabilit că dispunea de suficiente informații care să îi permită să evalueze proporționalitatea acestei măsuri, drept urmare a decis să o anuleze.
Un studiul KPMG evidențiază faptul că aplicarea măsurii întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni conducea la o scădere cu 4,5 miliarde de euro a veniturilor din transportul internațional de marfă, estimând, totodată că, peste 50% din transportatorii români care operează transporturi rutiere internaționale în UE își vor întrerupe activitatea sau își vor muta centrul operațional în alte State Membre, Datele oficiale arată că Transportul rutier generează aproximativ 5% din PIB-ul României, fiind principalul contributor la exportul de servicii al țării, 22 de miliarde de euro în ultimii 4 ani. Sunt 36.000 de firme active în transporturi cu aproximativ 250.000 șoferi profesioniști.
Aceasta nu este singura prevedere care dezavantajează transportatorul român pe piața europeană a serviciilor de transport internațional prin Pachetele de Mobilitate 1 și 2 adoptate de organismele Uniunii Europene. Vă semnalăm în continuare alte două prevederi care dezavantajează transportatorii români, astfel: (1) obligativitatea ca șoferul să vină acasă o dată la 4 săptămâni la domiciliul fiscal, majorând astfel costurile firmelor românești și îngrădind dreptul la libera circulație, principiu de bază al Uniunii Europene și (2) obligativitatea unui repaus săptămânal obligatoriu de 45 ore a șoferilor români, care, să nu fie la camion, cu consecința lăsării camioanelor nepăzite, plata de parcare suplimentară și costuri suplimentare ale firmelor românești prin majorarea unei curse cu un număr de ore adăugate suplimentar față de transportatorii din alte state europene, fapt ce ne dezavanatjează în competiția cu celelate state europene.
Astfel, în următorii 2 ani, România va pierde peste 5% din PIB datorită migrării activității de transport rutier internațional, inclusiv a personalului direct implicat si a familiilor acestora. De asemenea, în aria largă a serviciilor, transportul rutier de mărfuri nu are concurent, înregistrând în primele cinci luni ale anului exporturi de 2,2 miliarde euro și importuri de 0,56 milioane euro, rezultând un sold pozitiv de 1,7 miliarde euro. Alte servicii de transport, în aceeași perioadă, au o pondere nesemnificativă, respectiv transportul aerian cu un deficit de 66 milioane euro, transportul feroviar cu un deficit de 4 milioane euro, transportul pe canale navigabile interne cu un excedent de 14 milioane de euro. Totodată, ponderea la exporturi a transportului rutier de mărfuri în total transport rutier este de aproximativ 80%, de aceea orice distorsiune afectează negativ economia României.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți ataca la CJUE (1) obligativitatea ca șoferul român să vină acasă o dată la 4 săptămâni la domiciliul fiscal și (2) obligativitatea unui repaus săptămânal obligatoriu de 45 ore a șoferilor români, având în vedere că nu există un studiu de impact privind proporționalitatea acestei măsuri?
Comments are closed