Adresată:
Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, Prim-ministru interimar
De către: Deputat Veronica GROSU
Circumscripția electorală: nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 13.05.2025
Obiectul interpelării: Ce soluții aveți pentru susținerea creditării companiilor românești și pentru locurile de muncă ale românilor
Domnule Prim-Ministru,
Părintele dreptului comercial, profesor universitar doctor Stanciu D. Cărpenaru spunea : ’’Comerțul se realizează în general pe credit iar obligațiile comerciale se execută la scadență ’’. O societate normală presupune plata obligațiilor către stat și către partenerii de afaceri la termen. Pentru îndeplinirea acestui deziderat antreprenorii reclamă blocajul creditării la costuri sustenabile în România.
Un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din martie 2025 cu privire la creditele făcute la bănci de către companiile din Romania indică contracția cererii de credite din partea companiilor în Trimestrul 4 2024 (-15 la suta procent net). Pe ambele categorii (corporatii și IMM ) a fost consemnată o scadere a cererii, cu un procent net de -24 la suta in cazul imprumuturilor pe termen lung si scurt acordate corporatiilor si cu un procent net de -17 la suta in cazul creditelor acordate IMM.
Instituțiile de credit au raportat mentinerea constantă a riscului de credit asociat împrumuturilor acordate. Băncile au considerat, în continuare, microintreprinderile ca fiind cele mai riscante (27 la suta procent net, similar cu T3 2024), urmate de întreprinderile mici (24 la suta procent net, cu 1 punct procentual mai redus fata de T3 2023).
Întârzierile la plata creditelor de 3,6 miliarde de euro sunt restanțele pe care cei împrumutați le au la bănci și la IFN-uri. Restanțele sunt, majoritar, mai vechi de 3 luni. Cele mai multe restanțe erau din categoria „peste 90 de zile de întârziere” sau ajunse deja la „recuperatorii” de datorii.
Mai mult, “Gospodăriile se luptă cu disperare cu rambursarea creditelor, mai ales că prețurile mâncării, ale facturilor la utilități și costul vieții în general îi fac să întârzie cu rambursările”, mai spun oficialii BNR.
Companiile românești au nevoie de un cadru propice pentru afaceri acum. Un sistem de impozitare mai mic și predictibil. Un stat suplu cu o reformă administrativă și o descentralizare a serviciilor publice la nivel de județe. Românii au nevoie de locuri de muncă acum. Companiile au nevoie de finanțare și pentru aceasta trebuie să funcționeze în România creditarea la costuri sustenabile.
Acest lucru nu se întâmplă pentru că inflația este de peste 5%, deficitul bugetar este de 9,3% din PIB, deficitul comercial este de peste 30 miliarde de euro, costul muncii este cel mai mare din UE și în acest context ați mărit taxele la un nivel inacceptabil iar imediat după alegeri veți mării TVA la 24%(pentru că nevoile sunt mari) și impozitele pe proprietate pentru susținerea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat, al pensiilor speciale și îndestularea clientelei politice. Un lider adevărat ar fi ieșit în fața românilor înainte de alegeri să le spună adevărul și măsurile. Cum să își dorească românii o astfel de ”stabilitate “? O stabilitate a îmbuibaților în dauna românului de rând?
Până când?! Față de această situație solicit răspuns la următoarea interpelare: Ce soluții aveți pentru creditarea companiilor românesti, pentru locurile de muncă ale românilor și pentru întoarcerea românilor plecați în diaspora să vină să înființeze o companie în România sau să muncească acasă?
Solicit răspuns în scris și oral.
Comments are closed