Vasile Nagy – declaraţie politică despre “Oraşul Curtici”.

“Oraşul Curtici”

Oraşul Curtici este amplasat în partea de Vest a judeţului Arad şi este cel mai important punct de legătură pe calea ferată cu Europa centrală şi de vest al României, fiind conectat la marile capitale europene Budapesta, Viena şi Bratislava.

Este situat în partea de vest a României, aproape de frontiera de stat cu Ungaria, la nord de Municipiul Arad, cu un teritoriu administrativ care se întinde pe o suprafaţă de circa 7.265 ha, atestat documentar din anul 1519, iar rangul de oraş fiind obţinut în anul 1968.

Populaţia oraşului Curtici, conform recensământului efectuat în anul 2011, este de 7.453 de locuitori, mai puţini faţă de recensământul din anul 2002, când s-au înregistrat 8.043 de locuitori.

Principalul punct de atracţie turistică a oraşului este ştrandul termal, pentru relaxare, recreere şi pentru tratament, turiştii fiind tot mai mulţi de la un an la altul.

Pentru dezvoltarea economică a oraşului Curtici, este nevoie de numeroase investiţii care să se oglindească din punct de vedere social în crearea de locuri de muncă sigure şi bine plătite.

Zona Liberă Curtici Arad, cu o suprafaţă de 90 de hectare, este împărţită în două platforme, unde îşi desfăşoară activitatea peste 100 de firme cu investiţii de peste 50 de milioane de euro, fiind singura zonă liberă situată pe un coridor european, cu patru puncte de trecere a frontierei de stat în apropiere, cu acces pe calea ferată, rutieră şi aeriană.

Datorită potenţialului agricol şi poziţiei favorabile de la graniţa de vest a României, apropierea de Municipiul Arad, existenţa magistralei de cale ferată, poarta de legătură cu Europa, oraşul Curtici este un pol de convergenţă economică cu un mare potenţial de atracţie a investitorilor, fiind cel mai important punct de trecere al frontierei între România şi Ungaria.

Oraşul Curtici este un oraş inovator, plin de viaţă, cu o societate civilă vibrantă şi prosperă, cu valori şi înclinaţii spre educaţie, moralitate şi religie.

Cu toate acestea, în anul 2022 el continuă să se lupte cu o serie de provocări economice serioase care pot produce efecte dezastruoase.

În următoarea perioadă este necesar ca oraşul Curtici, un oraş de rang III, să îşi întărească poziţia de oraş de frontieră vestică, prin creşterea numărului de IMM-uri în regiune, a competitivităţii şi productivităţii acestora, pentru afirmarea sa pe plan regional şi naţional.

Oraşul are nevoie să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor, de o abordare verde, sănătoasă, de regenerare a spaţiilor publice, cu accent asupra promovării turismului prin dezvoltarea infrastructurii turistice şi valorificarea patrimoniului cultural.

Este foarte importantă creşterea competiţiei economice şi creşterea eficienţei energetice, instalarea de sisteme inteligente de alimentare cu apă şi de sisteme pentru siguranţă publică, de asemenea şi infrastructura socială, serviciile publice de calitate şi turismul durabil.

Unul dintre obiectivele importante ale oraşului Curtici este parcul industrial, un punct de interes economic prioritar pentru investitorii străini, un oraş inteligent care să pună cetăţeanul în mijlocul comunităţii şi să încerce să-i ofere o viaţă foarte bună, o interacţiune mai uşoară cu infrastructura, fie că discutăm de spitale, fie că discutăm despre şcoli, despre transport şi mai ales despre interacţiunea cu instituţiile statului.

Este urgentă nevoie de susţinerea dezvoltării economice, de protecţia şi conservarea mediului, de gestionarea, dezvoltarea durabilă, promovarea calităţii şi eficienţei serviciilor.

Calitatea administrativă influenţează direct numărul IMM-urilor la nivel local, iar în lipsa unor măsuri pentru a simplifica procedurile birocratice desfăşurarea afacerilor va fi îngreunată. Este necesară identificarea factorilor care pot contribui la acest proces, cei care influenţează pozitiv sustenabilitatea dezvoltării economice, cât şi nivelul acesteia.

Dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local este direct afectată de gradul de finanţare a investiţiilor, de inovare, de antreprenoriat şi, nu în ultimul rând, de ajutorul pe care autorităţile publice îl oferă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]