Vasile Nagy – declaraţie politică despre “Oraşul Curtici”.

“Oraşul Curtici”

Oraşul Curtici este amplasat în partea de Vest a judeţului Arad şi este cel mai important punct de legătură pe calea ferată cu Europa centrală şi de vest al României, fiind conectat la marile capitale europene Budapesta, Viena şi Bratislava.

Este situat în partea de vest a României, aproape de frontiera de stat cu Ungaria, la nord de Municipiul Arad, cu un teritoriu administrativ care se întinde pe o suprafaţă de circa 7.265 ha, atestat documentar din anul 1519, iar rangul de oraş fiind obţinut în anul 1968.

Populaţia oraşului Curtici, conform recensământului efectuat în anul 2011, este de 7.453 de locuitori, mai puţini faţă de recensământul din anul 2002, când s-au înregistrat 8.043 de locuitori.

Principalul punct de atracţie turistică a oraşului este ştrandul termal, pentru relaxare, recreere şi pentru tratament, turiştii fiind tot mai mulţi de la un an la altul.

Pentru dezvoltarea economică a oraşului Curtici, este nevoie de numeroase investiţii care să se oglindească din punct de vedere social în crearea de locuri de muncă sigure şi bine plătite.

Zona Liberă Curtici Arad, cu o suprafaţă de 90 de hectare, este împărţită în două platforme, unde îşi desfăşoară activitatea peste 100 de firme cu investiţii de peste 50 de milioane de euro, fiind singura zonă liberă situată pe un coridor european, cu patru puncte de trecere a frontierei de stat în apropiere, cu acces pe calea ferată, rutieră şi aeriană.

Datorită potenţialului agricol şi poziţiei favorabile de la graniţa de vest a României, apropierea de Municipiul Arad, existenţa magistralei de cale ferată, poarta de legătură cu Europa, oraşul Curtici este un pol de convergenţă economică cu un mare potenţial de atracţie a investitorilor, fiind cel mai important punct de trecere al frontierei între România şi Ungaria.

Oraşul Curtici este un oraş inovator, plin de viaţă, cu o societate civilă vibrantă şi prosperă, cu valori şi înclinaţii spre educaţie, moralitate şi religie.

Cu toate acestea, în anul 2022 el continuă să se lupte cu o serie de provocări economice serioase care pot produce efecte dezastruoase.

În următoarea perioadă este necesar ca oraşul Curtici, un oraş de rang III, să îşi întărească poziţia de oraş de frontieră vestică, prin creşterea numărului de IMM-uri în regiune, a competitivităţii şi productivităţii acestora, pentru afirmarea sa pe plan regional şi naţional.

Oraşul are nevoie să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor, de o abordare verde, sănătoasă, de regenerare a spaţiilor publice, cu accent asupra promovării turismului prin dezvoltarea infrastructurii turistice şi valorificarea patrimoniului cultural.

Este foarte importantă creşterea competiţiei economice şi creşterea eficienţei energetice, instalarea de sisteme inteligente de alimentare cu apă şi de sisteme pentru siguranţă publică, de asemenea şi infrastructura socială, serviciile publice de calitate şi turismul durabil.

Unul dintre obiectivele importante ale oraşului Curtici este parcul industrial, un punct de interes economic prioritar pentru investitorii străini, un oraş inteligent care să pună cetăţeanul în mijlocul comunităţii şi să încerce să-i ofere o viaţă foarte bună, o interacţiune mai uşoară cu infrastructura, fie că discutăm de spitale, fie că discutăm despre şcoli, despre transport şi mai ales despre interacţiunea cu instituţiile statului.

Este urgentă nevoie de susţinerea dezvoltării economice, de protecţia şi conservarea mediului, de gestionarea, dezvoltarea durabilă, promovarea calităţii şi eficienţei serviciilor.

Calitatea administrativă influenţează direct numărul IMM-urilor la nivel local, iar în lipsa unor măsuri pentru a simplifica procedurile birocratice desfăşurarea afacerilor va fi îngreunată. Este necesară identificarea factorilor care pot contribui la acest proces, cei care influenţează pozitiv sustenabilitatea dezvoltării economice, cât şi nivelul acesteia.

Dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local este direct afectată de gradul de finanţare a investiţiilor, de inovare, de antreprenoriat şi, nu în ultimul rând, de ajutorul pe care autorităţile publice îl oferă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]