Vasile Nagy – declaraţie politică despre “Oraşul Curtici”.

“Oraşul Curtici”

Oraşul Curtici este amplasat în partea de Vest a judeţului Arad şi este cel mai important punct de legătură pe calea ferată cu Europa centrală şi de vest al României, fiind conectat la marile capitale europene Budapesta, Viena şi Bratislava.

Este situat în partea de vest a României, aproape de frontiera de stat cu Ungaria, la nord de Municipiul Arad, cu un teritoriu administrativ care se întinde pe o suprafaţă de circa 7.265 ha, atestat documentar din anul 1519, iar rangul de oraş fiind obţinut în anul 1968.

Populaţia oraşului Curtici, conform recensământului efectuat în anul 2011, este de 7.453 de locuitori, mai puţini faţă de recensământul din anul 2002, când s-au înregistrat 8.043 de locuitori.

Principalul punct de atracţie turistică a oraşului este ştrandul termal, pentru relaxare, recreere şi pentru tratament, turiştii fiind tot mai mulţi de la un an la altul.

Pentru dezvoltarea economică a oraşului Curtici, este nevoie de numeroase investiţii care să se oglindească din punct de vedere social în crearea de locuri de muncă sigure şi bine plătite.

Zona Liberă Curtici Arad, cu o suprafaţă de 90 de hectare, este împărţită în două platforme, unde îşi desfăşoară activitatea peste 100 de firme cu investiţii de peste 50 de milioane de euro, fiind singura zonă liberă situată pe un coridor european, cu patru puncte de trecere a frontierei de stat în apropiere, cu acces pe calea ferată, rutieră şi aeriană.

Datorită potenţialului agricol şi poziţiei favorabile de la graniţa de vest a României, apropierea de Municipiul Arad, existenţa magistralei de cale ferată, poarta de legătură cu Europa, oraşul Curtici este un pol de convergenţă economică cu un mare potenţial de atracţie a investitorilor, fiind cel mai important punct de trecere al frontierei între România şi Ungaria.

Oraşul Curtici este un oraş inovator, plin de viaţă, cu o societate civilă vibrantă şi prosperă, cu valori şi înclinaţii spre educaţie, moralitate şi religie.

Cu toate acestea, în anul 2022 el continuă să se lupte cu o serie de provocări economice serioase care pot produce efecte dezastruoase.

În următoarea perioadă este necesar ca oraşul Curtici, un oraş de rang III, să îşi întărească poziţia de oraş de frontieră vestică, prin creşterea numărului de IMM-uri în regiune, a competitivităţii şi productivităţii acestora, pentru afirmarea sa pe plan regional şi naţional.

Oraşul are nevoie să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor, de o abordare verde, sănătoasă, de regenerare a spaţiilor publice, cu accent asupra promovării turismului prin dezvoltarea infrastructurii turistice şi valorificarea patrimoniului cultural.

Este foarte importantă creşterea competiţiei economice şi creşterea eficienţei energetice, instalarea de sisteme inteligente de alimentare cu apă şi de sisteme pentru siguranţă publică, de asemenea şi infrastructura socială, serviciile publice de calitate şi turismul durabil.

Unul dintre obiectivele importante ale oraşului Curtici este parcul industrial, un punct de interes economic prioritar pentru investitorii străini, un oraş inteligent care să pună cetăţeanul în mijlocul comunităţii şi să încerce să-i ofere o viaţă foarte bună, o interacţiune mai uşoară cu infrastructura, fie că discutăm de spitale, fie că discutăm despre şcoli, despre transport şi mai ales despre interacţiunea cu instituţiile statului.

Este urgentă nevoie de susţinerea dezvoltării economice, de protecţia şi conservarea mediului, de gestionarea, dezvoltarea durabilă, promovarea calităţii şi eficienţei serviciilor.

Calitatea administrativă influenţează direct numărul IMM-urilor la nivel local, iar în lipsa unor măsuri pentru a simplifica procedurile birocratice desfăşurarea afacerilor va fi îngreunată. Este necesară identificarea factorilor care pot contribui la acest proces, cei care influenţează pozitiv sustenabilitatea dezvoltării economice, cât şi nivelul acesteia.

Dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local este direct afectată de gradul de finanţare a investiţiilor, de inovare, de antreprenoriat şi, nu în ultimul rând, de ajutorul pe care autorităţile publice îl oferă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]
˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către:Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României           Domnul Adrian Câciu, Ministrul finanțelor De la: Antonio ANDRUȘCEAC, Deputat AUR, circumscripția electorală 4 Bacău Subiectul întrebării: Informații privind împrumutul extern al României în anul 2023 Stimate domnule Prim ministru, Stimate domnule Ministru, Deși contractarea de împrumuturi externe este în […]
Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România Stimate domnule ministru, Potențialul agricol al României este […]
Adresată: Domnului Ministru al Mediului,Apelor și Pădurilor                Barna Tanczos De către:  Mitrea Dumitrina                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului PNRR privind operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor                                                 […]
Adresată: Domnului  Ministru al Transporturilor și Infrastructurii                   Sorin Mihai Grindeanu De către:  Mitrea Dumitrina,                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări privind jalonul PNRR corespondent strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 Stimate Domnule Ministru,             Așa cum […]