Vasile Nagy – declaraţie politică cu referire la “Oraşul Nădlac”

“Oraşul Nădlac”

Oraşul Nădlac este situat în judeţul Arad, în Câmpia de Vest, la nord de Râul Mureş, în partea de vest a ţării, la o distanţă de 47 de kilometri de municipiul Arad, prima atestare documentară datează din 1313, când aşezarea este amintită într-un testament sub numele de Noglog.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia oraşului Nădlac se ridică la 7.398 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.144 de locuitori.

Populaţia majoritară a oraşului este de origine slovacă, imigranţii slovaci au venit la Nădlac din regiunile ungureşti Tótkomlós, Békéscsaba şi Szarvas, începând cu anul 1802.

Economia oraşului Nădlac este focusată pe agricultură şi mai puţin pe industria uşoară (sectorul alimentar textil şi de prelucrare a lemnului) şi comerţ, la nivelul oraşului fiind 150 de agenţi economici.

Ca atracţii turistice se pot menţiona mai multe monumente de interes turistic, precum şi un interes particular din partea turiştilor slovaci faţă de comunitatea majoritară de slovaci.

Astăzi, oraşul Nădlac, un oraş atrăgător, cu potenţial uriaş, are suficiente probleme din cauza administraţiei locale, fiind într-un proces de modernizare continuu, cu multe proiecte în derulare şi cu proiecte care aşteaptă să înceapă.

Este necesar ca strategia de dezvoltare locală să devină un instrument de management care să ajute la stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi la investirea corectă a resurselor care sunt limitate.

Din punct de vedere economic, strategia de dezvoltare a oraşului Nădlac trebuie să pună accent pe încurajarea dezvoltării IMM-urilor şi pe accesarea de fonduri europene.

Astăzi, trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea mediului de afaceri şi a spiritului antreprenorial, pe dezvoltarea durabilă a infrastructurii locale, pe dezvoltarea resurselor umane, pe conservarea şi protejarea mediului înconjurător şi pe dezvoltarea turismului.

Este necesar să stimulăm dezvoltarea economică prin dezvoltarea sectorului de construcţii, prin asigurarea unor surse de informare, prin consilierea cetăţenilor şi în special a tinerilor în legătură cu programele de finanţare, prin utilizarea eficientă a resurselor locale.

Trebuie să fim preocupaţi şi de capacitatea de dezvoltare a generaţiilor următoare, să avem grijă să asigurăm un climat de echitate, prin manifestarea unor viziuni asupra procesului dezvoltării pe termen lung şi să asigurăm interconexiunea între dezvoltarea economică, nevoile sociale şi protecţia mediului.

Pentru ca Nădlac să redevină un oraş prosper, modern şi curat, este nevoie de proiecte de dezvoltare pentru conservarea şi managementul resurselor naturale, pentru producerea de energie verde şi dezvoltare socio-economică.

De asemenea, prin atragerea de investiţii pentru dezvoltarea şi consolidarea sectorului productiv, pentru stimularea colaborării dintre mediul de afaceri şi administraţia locală şi pentru acoperirea sectoarelor absente sau deficitare în mediul de afaceri local, oraşul va prospera.

Este nevoie să creştem calitatea vieţii locuitorilor oraşului Nădlac şi prin crearea de spaţii de recreere şi zone de promenadă, locuri de joacă pentru copii şi spaţii pentru practicarea de diverse sporturi.

Este esenţial să avem în vedere îmbunătăţirea sistemului de educaţie, prin deschiderea de şcolii profesionale pentru comunitate, iar readucerea în şcoli a celor care au plecat sau au abandonat şcoala să fie o prioritate.

Este important ca oraşul să devină o destinaţie atractivă pentru turism şi afaceri conexe, prin promovarea turismului local, pentru atragerea unor investitori care să desfăşoare activităţi productive.

Oraşul Nădlac are nevoie de o dezvoltare economică echilibrată, durabilă şi ecologică.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“În culisele politicii românești, se pregătește o nouă piesă de teatru absurd: PNL, USR, PSD și UDMR se așază la masa negocierilor pentru a forma un guvern împotriva voinței poporului. Este o coaliție care sfidează orice urmă de respect față de alegători și față de promisiunile […]
Președintele AUR, George Simion, împreună cu mai mulți membri ai partidului au participat duminică, 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o acțiune de comemorare pentru democrația din România. Acțiuni similare au fost organizate […]
Alianța pentru Unirea Românilor a lansat sâmbătă, 7 decembrie, o petiție prin care cere alegeri libere. Petiția poate fi semnată de toți cetățenii români nemulțumiți de abuzul făcut de actuala putere prin anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Petiția va ajunge atât la Comisia de la […]
România a ajuns astăzi într-un punct extrem de primejdios pentru existența statului roman și a unei societăți democratice la meridian românesc. Prin decizia CCR s-a pus capăt posibilității cetățenilor de a-și exercita dreptul fundamental de a-și alege liderul suprem printr-un proces democratic, liber și suveran. „Astăzi […]
”Lovitură de stat în plină desfășurare! Nouă judecători puși politic la CCR au decis să anuleze voința românilor, speriați că un candidat din afara sistemului avea toate șansele să ajungă președintele României!  Este fără precedent ce se întâmplă în acest moment. Tot Curtea Constituțională, în urmă […]
“Să facem puțină lumină între prostiile debitate de unii la televizor: 1. CCR a validat primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale DUPĂ ce a primit informarea necesară de la CSAT pe baza documentelor ”desecretizate” ieri. Deci nu se poate pronunța iarăși pe speță, la cererea […]