“Ariile naturale protejate ale României”
Ariile protejate reprezintă o soluţie eficientă şi ieftină pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice. Acestea joacă un rol extrem de important în reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă – 15%.
Ariile protejate sunt adevărate scuturi de apărare împotriva dezastrelor naturale, oferind spaţiu pentru scurgerea inundaţiilor, stabilizând solurile, evitând astfel alunecările de teren şi protejându-ne de ravagiile furtunilor.
România este ţara cu o mulţime de obiective turistice ce pot fi vizitate de turişti pentru a descoperi frumuseţile zonei.
În România există mai multe parcuri naţionale şi parcuri naturale ce sunt recunoscute prin lege ca arii protejate şi au ca scop protejarea elementelor naturale.
Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes naţional cuprind Rezervaţiile Ştiinţifice, Parcurile Naţionale, Monumente ale Naturii, Rezervaţiile Naturale şi Parcurile Naturale.
Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes comunitar cuprind Arii Speciale de Conservare, Situri de Importanţă Comunitară, Arii de Protecţie Specială Avifaunistică.
Ariile speciale de protecţie avifaunistică sunt desemnate prin Hotărâre a Guvernului şi fac parte din reţeaua Europeană NATURA 2000.
Categoriile de arii protejate desemnate în România de interes internaţional cuprind Rezervaţii ale Biosferei (UNESCO), Zone umede de importanţă internaţională – situri RAMSAR, Situri naturale ale patrimoniului natural universal – UNESCO, Geoparcuri.
Pe măsură ce societatea umană se concentrează mai mult pe dezvoltarea economică, în goana după bunăstarea materială se pierde din vedere faptul că nu există dezvoltare fără resurse naturale. Se poate spune că în ariile protejate oamenii sunt “constrânşi” să-şi redefinească scara valorilor, punând la baza dezvoltării Natura cu resursele ei.
Treptat, toţi “factorii interesaţi”, adică toţi cei ce au interese de orice fel în zonele care au fost declarate arii protejate, trebuie să înţeleagă ce reprezintă acestea şi de ce este important să le acceptăm, chiar să ajutăm la menţinerea lor.
Ariile protejate sunt esenţiale în conservarea capitalului natural şi cultural, întrucât includ cele mai reprezentative şi semnificative zone din punctul de vedere al biodiversităţii, al valorilor naturale şi culturale asociate. Măsurile de management în aceste arii se elaborează şi se implementează astfel încât să se menţină sau chiar să se refacă, acolo unde este nevoie, ecosistemele naturale şi populaţiile de specii sălbatice, menţinându-se în acelaşi timp sau căutându-se soluţii pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale.
Ariile protejate sunt adevărate “săli de clasă în aer liber”, în care oamenii pot fi educaţi cu privire la importanţa naturii şi necesitatea conservării şi a dezvoltării durabile.
Nu există răspunsuri