Vasile Nagy – declarație de presă – De ce exploatarea gazelor de şist ar trebui interzisă în România?

De ce exploatarea gazelor de şist ar trebui interzisă în România?

Marţi, 14 martie, deputatul de Arad, Vasile Nagy, a prezentat în declaraţia politică câteva soluţii alternative la exploatarea gazelor de şist.

Exploatarea gazelor de şist a fost subiectul unor dezbateri aprinse în România în ultimii ani din cauza impactului său asupra mediului, asupra sănătăţii umane şi economiei locale.

Vasile Nagy a punctat că deşi această metodă de extracţie a gazelor naturale poate fi extrem de profitabilă pentru companiile care o utilizează, problemele asociate sunt multiple:

Poluarea apei – procesul de fracturare hidraulică implicat în exploatarea gazelor de şist necesită injecţia unui amestec de apă şi substanţe chimice în sol pentru a sparge rocile şi a elibera gazul. Acest amestec poate contamina apele de suprafaţă şi subterane, care sunt critice pentru fauna, flora şi pentru alimentarea cu apă a comunităţilor umane.

Poluarea aerului – exploatarea gazelor de şist poate duce la emisiile de gaze cu efect de seră şi de alte substanţe nocive pentru sănătatea umană, precum şi la poluarea zgomotului şi a prafului.

Dezastrele ecologice – în timpul exploatării gazelor de şist pot apărea accidente ecologice, cum ar fi scurgeri de substanţe chimice sau scurgeri de gaze, care pot cauza daune ireparabile pentru mediu.

Distrugerea habitatelor naturale – exploatarea gazelor de şist poate duce la distrugerea habitatelor naturale şi a ecosistemelor, ceea ce poate afecta negativ viaţa sălbatică şi poate perturba echilibrul ecologic.

Riscuri pentru sănătate – expunerea la substanţe chimice şi la alţi poluanţi care pot fi eliberaţi în timpul procesului de fracturare hidraulică poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, cum ar fi probleme respiratorii, probleme digestive, tulburări neurologice şi cancer.

Deputatul consideră că acestea sunt motive importante pentru care ar trebui interzisă exploatarea gazelor de şist, drept pentru care, trebuie implementte soluţii alternative la gazele de şist.

Unele dintre aceste soluţii includ:

Promovarea energiei regenerabile – investiţiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, hidro sau geotermală, pot înlocui gazele de şist şi alte surse de energie fosilă.

Eficientizarea energetică – îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi a industriei poate reduce cantitatea de energie necesară şi poate scădea consumul de gaze naturale.

Utilizarea gazelor naturale ca soluţie de tranziţie – gazul natural poate fi folosit ca o soluţie de tranziţie înainte de a se face trecerea la surse de energie regenerabilă.

Promovarea transportului electric – trecerea la vehicule electrice poate reduce consumul de combustibili fosili şi poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Promovarea economiei circulare – economia circulară poate reduce consumul de resurse şi poate îmbunătăţi eficienţa energetică prin reciclarea şi reutilizarea materialelor şi a energiei.

Aceste soluţii alternative pot aduce beneficii economice şi sociale pentru comunităţile locale, prin crearea de locuri de muncă şi prin reducerea impactului asupra mediului şi asupra sănătăţii oamenilor, consideră deputatul Vasile Nagy.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]