Valeriu Munteanu – Declarație politică privind aplicarea controlului vamal coordonat la punctul de trecere al frontierei Giurgiulești – Galați

În aceste zile în Camera Deputaților este discutat un proiect de lege privind aplicarea unui regim de control coordonat la punctul de frontieră Giurgiulești–Galați, ce este prezentat de Guvern drept o soluție modernă și benefică în relația bilaterală dintre România și Republica Moldova. În realitate, acest tip de control – inspirat din așa-zisul „model de bună practică” de la punctul Albița–Leușeni – reprezintă doar o soluție intermediară, incompletă și birocratică.

Experiența de la vama Albița–Leușeni demonstrează că actualul regim de control coordonat nu înseamnă un control comun veritabil, conform standardului european „one stop control”, ci două controale desfășurate consecutiv, în două etape separate, de către autoritățile fiecărui stat. Acest mecanism nu aduce o reală fluidizare a traficului și nu simplifică procedurile pentru cetățeni sau pentru mediul economic.

Mai mult, acest sistem funcționează doar pe sensul de intrare în România, în timp ce pe sensul de ieșire controlul este în continuare clasic, în două puncte distincte, ceea ce evidențiază caracterul său experimental și limitat.

Soluția reală și funcțională, în spiritul integrării europene și al apropierii dintre cele două state românești, o constituie implementarea unui control vamal unic, cu o singură oprire, conform modelului „one stop control” ce este în dezvoltare deja în mai multe state ale Uniunii Europene la granițele externe – cum este cazul frontierelor dintre Polonia și Ucraina sau Slovacia și Ucraina.

Având în vedere parcursul european asumat de Republica Moldova și sprijinul ferm acordat de România în acest proces, este imperativ să depășim etapele simbolice și să aplicăm măsuri concrete, eficiente și în deplină concordanță cu standardele Uniunii Europene.

În acest sens, solicit public Guvernului României:
– să inițieze de urgență un dialog bilateral cu Republica Moldova în vederea implementării controlului vamal unificat, cu o singură oprire, în toate cele 7 puncte de frontieră dintre cele două state;
– să dea curs voinței politice a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, pentru care unitatea în fapte este mai importantă decât formalismul diplomatic.

Unitatea noastră trebuie exprimată și la frontieră, nu doar în declarații.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Tema acestei declarații se referă la o șosea ce leagă două municipii importante ale județului […]
Era anul 1916, când decidenții politici ai României acelor vremuri, împreună cu Consiliul General al Băncii […]