Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode
De către: Senator Valentin Rică Cioromelea
Circumscripția: nr. 38, Tulcea
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 19.10.2022
Obiectul interpelării: acordarea autorizațiilor ISU
Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,
Asistăm de o bună bucată de timp la o serie de incendii care zguduie întreaga țară. De la spitale la școli și de la blocuri de locuințe la depozite, săptămânal flăcările distrug bunuri și iau vieți.
Un incendiu puternic a izbucnit duminică dimineață la periferia Bucureștiului, în apropiere de șoseaua de centură, în zona Popești-Leordeni, unde a luat foc un depozit de materiale reciclabile. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a transmis că la fața locului au fost trimise 20 autospeciale de stingere și 3 autoscări iar pestre 60 de pompieri și-au riscat viețile pentru izolarea și stingerea focului. În acest caz, după aproape 4 ore, pompierii au reușit să localizeze incendiul.
Astfel de cazuri sunt întâlnite pe tot teritoriul României, iar în Constanța flăcări uriașe au mistuit mansarda Palatului Arhiepiscopal și doar o minune de la Dumnezeu a făcut ca astăzi să nu vorbim despre victime omenești. Tot în Constanța, acum aproape un an, mai precis în data de 16.12.2021, a luat foc un întreg bloc în Prelungirea N. Grindeanu, nr. 6, tot cu autorizație ISU și tot fără hidranți în zonă, iar pagubele au fost de multe milioane de euro.
Conform declarațiilor reprezentanților ISU, acțiunile interprinse de echipele de pompieri sunt îngreunate cel mai mult de lipsa surselor de alimentare cu apa. Lipsa acestor hidranți aduc cele mai multe bătăi de cap pompierilor, celor care se luptă efectiv în teren cu incendiile, iar frustrarea acestora este total îndreptățită când vine vorba de eliberarea autorizațiilor ISU în zone care nu prevăd astfel de hidranți sau alte forme de alimentare cu apă a autospecialelor.
În aceste condiții, conform prerogativelor dumneavoastră, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- Pentru pagubele înregistrate în incendiile provocate în zonele unde nu sunt hidranți dar totuși ISU a eliberat autorizatiile, cine este răspunzător?
- Câte incendii au fost înregistrate în ultimul an în zonele care nu prevăd hidranți?
- Care este cuantumul pagubelor înregistrate în urma incendiilor din zonele care nu prevăd hidranți?
- Care este legislația care a stat la baza eliberării autorizațiilor ISU pentru construcțiile din zonele care nu prevăd hidranți?
- Se are în vedere demararea unei anchete la nivelul Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru clarificarea acestor aspecte?
Nu există răspunsuri