Valentin-Rică Cioromelea – Declarație politică – România are cele mai multe ferme din UE, dar un sfert dintre acestea se află în pragul  falimentului.

Adresată de către domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Şedinţa Senatului din data de: 20.02.2024


Titlul declaraţiei politice: România are cele mai multe ferme din UE, dar un sfert dintre acestea se află în pragul  falimentului.

Agricultura României se află într-o situație dificilă. Pe hârtie suntem lăudați ca “grânarul Europei”, datorită terenurilor noastre vaste și potențialului agricol impresionant. Dar în realitate situația este mult mai complicată și mai tristă. Aproape un sfert din fermele românești sunt pe cale de faliment, iar 20% din populație trăiește în sărăcie.

Datele arată că majoritatea fermelor de familie sunt pe marginea prăpastiei financiare. Aceasta nu este doar o problemă economică, ci și un semn al eșecului guvernelor care nu au sprijinit acest sector vital. În loc să fie ajutați, fermierii români se simt împiedicați și ignorați.

Pentru a vinde produsele pe piața internă, fermierii trebuie să treacă prin birocrație și obstacole grele. Însă lanțurile de supermarketuri străine sunt lăsate să opereze fără probleme. Chiar dacă am putea hrăni Europa, agricultorii noștri luptă să iasă din sărăcie și să trăiască decent. Este o situație nedreaptă și disperată pentru toți cei implicați în agricultură în România.

Pentru că mulți ne acuză  pe nedrept de faptul că nu avem soluții și nici inițiative, trebuie amintit că AUR a depus mai multe inițiative pentru a susține fermierii români și  a-i încuraja pe tineri  să se implice în agricultură. Aceste legi le-ar fi oferit oportunități de formare profesională și acces la tehnologii moderne. Astfel, am propus  un program agroalimentar ambițios intitulat “Ion Ionescu de la Brad”, cu două componente distincte: acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 2.000.000 EUR pentru investiții în sectorul agroalimentar și garantarea de către stat a până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Programul vizează sprijinirea financiară și promovarea dezvoltării sustenabile a sectorului agroalimentar din România, având ca beneficiari operatorii economici din domenii precum agricultura, pescuitul și sectorul alimentar.

Tot noi, AUR, printr-un alt proiect legislativ am propus înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A., o bancă pentru dezvoltarea agriculturii naționale, cu obiective strategice concentrate pe facilitarea accesului la finanțare pentru persoane fizice și întreprinderi mici și mijlocii din sectorul agricol, modernizarea infrastructurii agricole și atragerea capitalului privat în investiții. Soluția propusă vizează acordarea de sprijin financiar pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole mici și medii, infrastructura de irigații și segmentul de logistică, pentru a îmbunătăți competitivitatea și creșterea economică în sectorul agricol.

 AUR a demonstrat angajamentul său față de fermierii români prin propunerea unor soluții concrete pentru dezvoltarea sectorului agricol. Cu toate acestea, propunerile noastre au fost respinse de partidele tradiționale (PSD, PNL, USR și UDMR), care par să prioritizeze interesele politice în detrimentul fermierilor români. Aceste partide au pus cerealele din Ucraina pe primul loc, preferând să omoare agricultura românească. 

Este evident că AUR este alături de fermieri și că luptă pentru promovarea intereselor acestora, chiar dacă acest lucru este întâmpinat cu opoziție din partea unor alte formațiuni politice.

Cu deosebită considerație,

  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dan Tanasă candidat AUR Primăria Brașov
Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Brașov, a prezentat vineri, 19 aprilie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Brașov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat că AUR prezintă românilor în aceste alegeri locale singura soluție pentru a scăpa de blatul PSD-PNL-USR de la nivelul […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu președintele George Simion, îi solicită lui Nicușor Dan să declare public, până duminică, suma de bani cheltuită până acum pentru panourile, mesh-uri și bannerele electorale cu care a împânzit Bucureștiul. „Cine sunt candidații propuși de partidele politice […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani: Ilegalități electorale marca PSD-PNL
În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”. PSD, neținând cont de niciun canon al […]
cort AUR ridicat Sectorul 3
Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu […]
Sorin Lavric AUR
Tupeul și șmecheria au devenit în mod oficial „valorile” de bază pe care actuala coaliție guvernamentală PSD-PNL le susține și le promovează. Iar pentru a le ilustra cetățenilor cât mai bine această “schemă” de reușită în viață, PSD și PNL l-au ales pe medicul Cătălin Cîrstoiu, […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor. Această problemă, des întâlnită în preajma unităților […]