Valentin-Rică Cioromelea – Declarație politică – România are cele mai multe ferme din UE, dar un sfert dintre acestea se află în pragul  falimentului.

Adresată de către domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Şedinţa Senatului din data de: 20.02.2024


Titlul declaraţiei politice: România are cele mai multe ferme din UE, dar un sfert dintre acestea se află în pragul  falimentului.

Agricultura României se află într-o situație dificilă. Pe hârtie suntem lăudați ca “grânarul Europei”, datorită terenurilor noastre vaste și potențialului agricol impresionant. Dar în realitate situația este mult mai complicată și mai tristă. Aproape un sfert din fermele românești sunt pe cale de faliment, iar 20% din populație trăiește în sărăcie.

Datele arată că majoritatea fermelor de familie sunt pe marginea prăpastiei financiare. Aceasta nu este doar o problemă economică, ci și un semn al eșecului guvernelor care nu au sprijinit acest sector vital. În loc să fie ajutați, fermierii români se simt împiedicați și ignorați.

Pentru a vinde produsele pe piața internă, fermierii trebuie să treacă prin birocrație și obstacole grele. Însă lanțurile de supermarketuri străine sunt lăsate să opereze fără probleme. Chiar dacă am putea hrăni Europa, agricultorii noștri luptă să iasă din sărăcie și să trăiască decent. Este o situație nedreaptă și disperată pentru toți cei implicați în agricultură în România.

Pentru că mulți ne acuză  pe nedrept de faptul că nu avem soluții și nici inițiative, trebuie amintit că AUR a depus mai multe inițiative pentru a susține fermierii români și  a-i încuraja pe tineri  să se implice în agricultură. Aceste legi le-ar fi oferit oportunități de formare profesională și acces la tehnologii moderne. Astfel, am propus  un program agroalimentar ambițios intitulat “Ion Ionescu de la Brad”, cu două componente distincte: acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 2.000.000 EUR pentru investiții în sectorul agroalimentar și garantarea de către stat a până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Programul vizează sprijinirea financiară și promovarea dezvoltării sustenabile a sectorului agroalimentar din România, având ca beneficiari operatorii economici din domenii precum agricultura, pescuitul și sectorul alimentar.

Tot noi, AUR, printr-un alt proiect legislativ am propus înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A., o bancă pentru dezvoltarea agriculturii naționale, cu obiective strategice concentrate pe facilitarea accesului la finanțare pentru persoane fizice și întreprinderi mici și mijlocii din sectorul agricol, modernizarea infrastructurii agricole și atragerea capitalului privat în investiții. Soluția propusă vizează acordarea de sprijin financiar pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole mici și medii, infrastructura de irigații și segmentul de logistică, pentru a îmbunătăți competitivitatea și creșterea economică în sectorul agricol.

 AUR a demonstrat angajamentul său față de fermierii români prin propunerea unor soluții concrete pentru dezvoltarea sectorului agricol. Cu toate acestea, propunerile noastre au fost respinse de partidele tradiționale (PSD, PNL, USR și UDMR), care par să prioritizeze interesele politice în detrimentul fermierilor români. Aceste partide au pus cerealele din Ucraina pe primul loc, preferând să omoare agricultura românească. 

Este evident că AUR este alături de fermieri și că luptă pentru promovarea intereselor acestora, chiar dacă acest lucru este întâmpinat cu opoziție din partea unor alte formațiuni politice.

Cu deosebită considerație,

  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care […]
Claudiu Târziu Parlamentul European Ursula von der Leyen
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, […]
Delegația AUR în Parlamentul European a votat astăzi împotriva desemnării Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei Europene. În schimb, europarlamentarii PSD – PNL – USR – UDMR au susținut-o entuziaști și au ridicat mâna aprobator pentru continuarea tuturor politicilor de […]
Parlamentul European a votat în 17 iulie, cu o largă majoritate, rezoluția privind sprijinul continuu al Ucrainei. Europarlamentarii AUR, din rândurile cărora face parte și Gheorghe Piperea,  au votat CONTRA acestei rezoluții. Gheorghe Piperea explică ce trebuie să știe românii despre rezoluția privind sprijinul continuu al […]
AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]