Măsuri preventive la cutremur
Stimați colegi,
Cu toții am văzut, zilele trecute, consecințele devastatoare ale cutremurelor din Turcia si Siria. Eu, sincer, cred că orice om de bună credință a empatizat, involuntar, cu cei ce au avut de suferit de pe urma acestui cataclism.
Acest cutremur ne-a adus aminte și ne-a făcut să reflectăm la cât de fragile și ușor de curmat pot fi viețile umane în fața naturii.
Acest cutremur ne-a dat ocazia să punem pe pauză jocurile politice internaționale și să redescoperim latura noastră umană, oferind ajutoare și sprijin celor ce se află în impas, indiferent de orientare politică, religie și rasă.
Tot cutremurul ne obliga să învățam din greșelile altora și să ne luam măsuri preventive aici, la noi acasă. Nu putem prezice și nici opri un astfel de cataclism, dar putem diminua consecințele lui prin a evalua starea si gradul de rezistenta la seism al clădirilor, precum și instruirea populației despre modul de a acționa în caz de cutremur.
Propun să începem cu sectorul medical, pentru că este “călcâiul lui Ahile” al fiecărei guvernări, aici avem de a face cu o densitate crescută de oameni vulnerabili și, oricum, nu este secret pentru nimeni cât de vechi sunt clădirile și în ce hal este infrastructura spitalicească. Deci, propun evaluarea gradelor de risc ale clădirilor din sectorul medical, clasificarea acestora în funcție de riscul la seism și instruirea personalului medical despre modul de acționare în caz de cutremur.
Vă reamintesc că, alaltăieri 13 februarie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5 grade în apropiere de Târgul Jiu, iar la câte spitale au luat foc în ultimii ani, ne mai lipsea și un cutremur ca să ne trezească la realitate!
Haideți, totuși, să nu stăm cu mâinile în sân și să dăm vina pe forța naturii, haideți să luam măsuri de prevenție până nu-i prea târziu!
Nu există răspunsuri