Adresată:
Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, Ministru Culturii
De către: Deputat Ştefăniţă-Alin AVRĂMESCU
Circumscripția electorală: nr. 31, Prahova
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 30.01.2025
Obiectul întrebării: Măsuri avute în vedere ca urmare a furtului tezaurului dacic în Țările de Jos
Stimată doamnă ministru,
Furtul elementelor de patrimoniu expuse la un muzeu dintr-un oraș obscur din Țările de Jos reprezintă un furt din identitatea noastră națională. Întreaga expoziție realizată în mai multe țări ridică serioase semne de întrebare.
Spre exemplu, potrivit art. 34-1 din Legea nr.182/2000 privind patrimoniul național cultural mobil, pentru organizarea unor expoziții în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaționale de către instituțiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situația în care sunt implicate mai multe autorități și
instituții publice.
Totodată, potrivit art.37 alin.6 din Legea nr.182/2000, scoaterea din țară, pe orice cale, a bunurilor culturale mobile pentru care nu s-a obținut certificatul de export temporar sau definitiv, eliberat în condițiile legii, constituie operațiune de export ilegal.
Însă, problema patrimoniului cultural este una mult mai largă, acest eveniment nefiind singular, este numai cel mai grav. În România avem instituții muzeale care funcționează în clădiri neconforme, multe dintre ele într-o stare de degradare, iar altele aflate într-un proces continuu de reabilitare, precum cazul Muzeului Național de Istorie a României din București care este închis de peste 20 de ani. Totodată, există o gravă problemă în ceea ce privește inventarierea elementelor de patrimoniu care se află în gestiunea fiecărui muzeu din țară. Dacă nici acum, după cazul petrecut în Țările de Jos, nu vor fi luate măsuri, atunci toți cei responsabili sunt părtași la degradarea sau pierderea elementelor de patrimoniu.
Având în vedere toate aceste lucruri, doresc răspuns doamnă ministru la următoarele întrebări:
1) Există la nivel guvernamental o propunere sau o strategie de închidere a unor instituții muzeale sau de cultură existente, cu scopul de a le reorganiza în noi instituții?
2) Are în vedere ministerul pe care îl coordonați deschiderea tuturor secțiilor din cadrul muzeelor pentru a genera vizibilitatea obiectelor de patrimoniu? La ora actuală ele stau în majoritatea cazurilor în depozit sau pe unde au fost înstrăinate, nefiind accesibile publicului din România sau turiștilor care ar dori să le vadă.
3) Aveți în vedere demararea unui proces de inventariere și verificare la nivel național a patrimoniului, a stării acestuia?
4) Demiterea directorului Muzeului Național de Istorie a României reprezintă în actualul context o necesitate. În aceste condiții, care vor fi criteriile pe baza cărora veți stabili o nouă conducere?
Solicit răspunsul în scris.
Nu există răspunsuri