Sorin Lavric – Declarație politică – Ioan Bufanu

Adresată de către domnul senator: Sorin Lavric

Circumscripția electorală: nr. 29 Neamț

Grupul parlamentar Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 22.02.2023

Titlul declarației: Ioan Bufanu

Stimată doamnă președinte Alina Gorghiu,

Stimați colegi,

Sunt români cărora spectrul anonimatului le apasă atît de greu pe umeri, încît riscul ca numele să le dispară în neantul uitării e uriaș. Tocmai de aceea, o declarație politică menită a le așeza numele în catastifele unei arhive cîntărește cît o infimă răsplată în timp. Printre aceștia se numără Ioan Bufanu.

S-a născut pe 28 decembrie 1934 în localitatea Mercina, județul Caraș-Severin. Părinții lui, Victor și Ana au fost țărani, adică pălmași care se îndeletniceau cu munca câmpului și creșterea animalelor.

Trăind vremuri grele, părinții lui nu și-au permis să îl trimită la școală la oraș, drept care a făcut școala generală din localitatea natală, 6 clase primare. Cu toate acestea, pasionat fiind de lectură s-a cufundat în lumea cărților, mai cu seama în cele de istorie. Fiind înzestrat cu o voce ieșită din comun, a cîntat în corul bisericii din satul natal. Nu s-a sfiit să interpreteze cîntece interzise în perioada interbelică și a protestat de fiecare dată cînd a avut ocazia împotriva dictaturii lui Carol al II-lea. Se subînțelege că a făcut parte din mișcarea naționalistă din epocă, iar odată cu instalarea regimului comunist, spinarea verticala pe care i-o dădea credinta i-a atras multe represalii. 

 În anul 1958 a fost arestat și dus la Penitenciarul din Timișoara unde a fost judecat și condamnat la 18 ani de muncă silnică și 7 ani de degradare civică. Legat cu lanțuri la picioare și la mîini a fost trimis la închisoarea de la Aiud, de unde avea să iasă în 1964. 

În perioada de detenție, deoarece a refuzat să declare ce doreau torționarii, nu a avut dreptul la vizite sau la primirea unor pachete de acasă. Noaptea era trezit sub lovituri de baston, fiind supus unor interogatorii atroce. Bătut și batjocorit, era apoi aruncat în carceră. Carcera era un spațiu strîmt unde nu avea loc să se întindă, ziua fiind obligat să stea în picioare, în timp ce noaptea dormea cu capul între genunchi. “Dușumeaua” carcerei era un grătar din fier sub care curgea apa. A stat în izolare de nenumărate ori, acolo îmbolnăvindu-se de plămîni. 

În perioadele de muncă de la Periprava, la tăiat de stuf, sănătatea i s-a deteriorat și mai mult. Fiind plăpînd, nu rezista la regimul de muncă, seara fiind târât și sprijinit de ceilalți deținuți. La sugestia unui doctor binevoitor, deținut și el, a acceptat sa fie operat de apendicită, pentru a scăpa de carceră, chiar dacă intervenția nu era necesară.

A fost eliberat în 1964, dar traumele din închisoare aveau să-l urmărească pîna în ultimele clipe. Dacă se întîmpla să fie atins în timpul somnului, probabilitatea de a lovi în stânga și-n dreapta în chip involuntar era foarte mare.  Din acest motiv soția sa dormea într-un pat separat. Deși nu a fost căsătorit legitim, de teamă ca soția să nu-și piardă locul de muncă, în 1969 li s-a născut o fiică. Ținut în permanență sub observație de Securitate, după ieșirea din detenție, a reușit să mai facă 2 clase, absolvind o școală de șoferi, grație căreia s-a putut angaja ca șofer pe camion. Fiica lui, Ramona Jurca, trăiește astăzi, discret, în orașul Oravița.

Calvarul din închisoare s-a întipărit adînc în sufletul lui Ioan Bufanu, alungîndu-i definitv liniștea lăuntrică. Pe deasupra, boala pe care a dobîndit-o în penitenciar avea să îl chinuie tot restul vieții. S-a stins la 65 de ani, pe 1 februarie 2000. 

Prin această scurtă declarație politică, încerc să răscumpăr măcar simbolic indiferența de piatră cu care contemporanii l-au tratat.

            Sînt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pomenesc numele lui Ioan Bufanu.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]