Adresată: Domnului Prim-ministru Nicolae- Ionel CIUCĂ
De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU
Circumscripţia electorală nr.14 Constanța, Grupul Parlamentar AUR – Senat
şi prezentată în şedinţa Plenului din 02.11.2022
Obiectul interpelării: SITUAȚIA REALĂ A INDUSTRIEI DE ARMAMENT ȘI MUNIȚII A ROMÂNIEI
Domnule Prim-ministru, vin în atenția dumneavoastră cu un subiect care în ultima perioadă a suscitat atenția opiniei publice românești. Am văzut zilele trecute un reportaj-anchetă care analiza comparativ industria națională de apărare cu cea din Polonia. Dacă în țara noastră nu mai avem linii de fabricație a muniției de război și a diverselor tipuri de arme, necesare ca stat NATO, dar și în condițiile războiului din Ucraina, Polonia are o strategie practică de ani de zile, care, din 2010 încoace, demonstrează că industria de armament și muniții poloneze este între cele mai avansate din Europa Centrală și de Est.
Domnule prim-ministru, în anii ‘80 și ‘90, industria românească de muniții (explozibil, praf de pușcă, cartușe, etc) și armament (pistoale, mitraliere, tunuri, echipamente anti-tanc etc) era una de top. În schimb, în ultimii 20 de ani, avem doar discuții politicianiste pe această temă la nivelul Ministerului Economiei sau Ministerul Apărării Naționale.
Ca general de top al Armatei Române, fost șef de Mare Stat Major, vă rog, domnule prim-ministru, să vă implicați și să transmiteți următoarele:
- Vom avea la începutul anului 2023 un început al renașterii industriei de muniții și echipamente militare?
- Până în toamna anului 2023, industria de armament a României va avea anumite sectoare dezvoltate și, dacă da, care sunt acestea ?
- Ce măsuri aveți în vedere pentru refacerea vechilor centre de producere de muniții și armament din zona Făgărașului, Argeșului, Clujului și Hunedoarei? De asemenea, când va avea loc dezvoltarea principalelor uzine de echipamente și aparate blindate militare din zona Moreni, Constanța, București și alte centre ?
Nu există răspunsuri