Adresată:
Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării
De către: Deputat Silviu-Titus PĂUNESCU
Circumscripția electorală nr. 14, Constanța
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 28.01.2025
Obiectul întrebării: Alocarea fondurilor pentru Educație a Guvernului României, printre cele mai mici din lume
Domnule ministru,
Visul celor 6% alocați sistemului de învățământ este din ce în ce mai îndepărtat, iar ”România Educată” se regăsește, probabil, doar în instituțiile de învățământ cu directori numiți politic pentru că, în România reală, situația învățământului este una tragică, ajungându-se la faptul paradoxal de a fi primite burse cu medii între notele 3 și 5!
După cum se arată în cel mai recent raport al UNESCO pe educație1, cheltuielile făcute de Guvernul României pentru acest domeniu sunt printre cele mai mici din lume, România investind, în anul 2023, doar 3.3% din produsul intern brut echivalentul a 8.1% din cheltuiala publică guvernamentală. Prin urmare, țara noastră ocupă locul 123 din 171 în clasamentul mondial în ceea ce privește alocările pentru educație din PIB și locul 156 raportat la cheltuiala publică generală.
Cum România are o strategie națională pentru dezvoltare durabilă, adoptată în anul 2018 de Guvern, iar în privința obiectivului de dezvoltare pentru educație, „Strategia se adresează în principal următoarelor domenii: accesul tuturor copiilor la educație timpurie, învățământ primar și secundar echitabil și calitativ, care să conducă la rezultate relevante și eficiente, creșterea substanțială a numărului de
tineri și adulți care dețin competențe profesionale relevante, care să faciliteze angajarea la locuri de muncă decente și antreprenoriatul. Asigură faptul că toți elevii dobândesc cunoștințele și competențele necesare pentru promovarea dezvoltării durabile”2, vă rog să îmi transmiteți, domnule ministru, ce acțiuni veți derula în mandatul dumneavoastră pentru implementarea acestei strategii și ce rezultate estimați că veți atinge, comparativ cu situația pe care ați regăsit-o la începutul mandatului.
De asemenea, vă rog să îmi comunicați ce demersuri veți iniția, în timpul mandatului de ministru, pentru a majora alocarea pentru Educație a Guvernului României.
Solicit răspuns în scris.
Nu există răspunsuri