Silviu-Titus Păunescu – declaraţie politică intitulată “Guvernul habar nu are de câţi bani are nevoie un român pentru un trai decent!”

“Guvernul habar nu are de câţi bani are nevoie un român pentru un trai decent!”

Din păcate, statul român ignoră, cu bună ştiinţă, de aproape doi ani, o lege care le-ar aduce românilor venituri mai mari, într-o vreme în care şi aşa au ajuns la limita sărăciei şi a răbdării – rate mai mari, facturi mai mari, mâncare mai scumpă, absolut totul s-a scumpit, doar politicienii din coaliţia de guvernare îşi păstrează un optimism sinonim cu inconştienţa. Cei aproximativ 1,5 milioane de români care lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 de lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului acesta.

Desigur, suma este insuficientă pentru asigurarea unui trai decent unei persoane, iar pentru o familie nici nu poate fi vorba, după cum susţinea, tot la începutul anului, chiar şi Avocatul Poporului!

Un studiu finanţat de Fundaţia Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România, actualizat în 2021, a ajuns la concluzia că valoarea unui coş minim pentru un trai decent ar trebuie să fie: 2.708 lei pe lună, pentru o persoană adultă singură, 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi fără copii, 5.993 de lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi un copil şi 7.234 de lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.

Acestea sunt cifrele seci, cele mai apropiate de realitate şi încă de dinainte de bătaia de joc a liberalizării pieţei la energie care a dat peste cap viaţa a milioane de români! Pentru a duce un trai decent, venitul unui adult, care trăieşte din salariul minim, ar trebui să fie mai mare cu cel puţin 1.184 de lei, faţă de cât este acum!

Realitatea de zi cu zi, este, însă, total diferită, stimaţi colegi, iar asta o ştiţi şi voi!

Vă reamintesc că, în urmă cu aproape doi ani, a intrat în vigoare Legea nr. 174/2020 care are următoarea prevedere: “Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin Ordin al preşedintelui acestuia”.

De doi ani, INS nu a fixat valoarea coşului minim, aceasta doar pentru că este super politizat, iar pentru a nu-şi pierde funcţiile, cei răspunzători faţă de acest lucru aleg să ignore o întreagă ţară!

Aşa că, dintr-o dată, pe sărăcia noastră, pe viitorul nostru, statul român nu ştie, nici astăzi, de ce sumă de bani are nevoie o persoană ca să trăiască decent, lucru care influenţează, evident, politica socială pe care vedem cu toţii cum o duce!

Această stare de fapt, vă garantez, va înceta din 2024, când Alianţa pentru Unirea Românilor va face dreptate pentru România!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]