“Legile securităţii şi diavolul din detalii”
Printre legile care s-au anunţat că vor intra pe circuitul parlamentar, după ce sunt aprobate în Guvern, sunt Legea SRI, SIE, a CSAT, a Ministerului de Interne, Legea securităţii cibernetice sau Legea securităţii naţionale.
Aşa numitele Legi ale securităţii – un pachet de 10 proiecte de legi privind securitatea naţională – conţin multe propuneri venite de la serviciile de informaţii. Desigur, vechea Lege a securităţii naţionale are nevoie de o serie de îmbunătăţiri, spectrul de ameninţări la adresa României fiind, astăzi, mult mai divers decât acum două decenii, când au avut loc ultimele modificări, nimeni nu neagă acest aspect.
Cu toate acestea, există o serie de propuneri care trezesc suspiciuni mai mult decât rezonabile, îngrijorătoarea de-a dreptul – şi amintesc doar de faptul că nu există vreo prevedere privind limitarea mandatului directorilor SRI, SIE, STS sau SPP! Scandaloasă este şi propunerea ca ofiţerii serviciilor secrete să nu poată fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu decât numai de procurori anume desemnaţi!
În plus, procurorii pot intra în sediile SRI care gestionează informaţii secrete de stat doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este preşedintele ţării, şi cu informarea prealabilă a directorului Serviciului. Cu alte cuvinte, în caz de, Doamne fereşte, o implicare a băieţilor cu ochi albaştri în traficul cu produse petroliere, precum s-a întâmplat în cazul războiului din Serbia, hoţului i se vor transmite toate datele necesare pentru a-şi acoperi faptele!
Asta în timp ce o altă propunere stipulează ca cetăţenii, ale căror drepturi sunt apărate de Constituţie, vor fi obligaţi să sprijine agenţii SRI la cerere în derularea operaţiunilor serviciului de informaţii!
Stimaţi colegi, am impresia că România se apropie, din ce în ce mai mult de un stat totalitar, în care puterea este deţinută de tot felul de găşti al căror principal scop este conservarea privilegiilor de castă, inclusiv de castă politică!
Iar presa, care ar fi trebuit să fie “câinele de pază al democraţiei”, dar care, în schimb, este bine plătită din bani publici, tace mâlc şi evită cu graţie acest subiect care va ajunge, după cum spunea chiar prim-ministrul Ciucă, imediat, în Parlament, primul pas fiind, deja, făcut – la începutul lunii mai, Parlamentul a decis formarea unei comisii speciale pentru legile siguranţei naţionale.
Vă atrag atenţia, stimaţi colegi, că aceste legi reprezintă un atac la adresa democraţiei din România, mărind semnificativ puterea serviciilor secrete!
Nu există răspunsuri