Sebastian Suciu – Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi”, spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

Conform prevederilor art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, solicităm procedura de urgență pentru această inițiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

INIȚIATOR:

DEPUTAT:    Sebastian-Ilie SUCIU

EXPUNERE DE MOTIVE

În prezent, regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată, cu modificările ulterioare.

La momentul adoptării acestui act normativ, pe teritoriul țării noastre își desfășura activitatea în domeniul chinologiei o singură asociație, mai exact Asociaţia Chinologică Română, cu sediul în Bucureşti, str. Popa Tatu nr. 61, sector 1, asociație cu personalitate juridică, ce avea ca scop conservarea, dezvoltarea si ameliorarea fondului canin de rasă existent în România, membră a Federației Chinologice Internaționale, una dintre federațiile la nivel internațional care are ca și domeniu de activitate chinologia.

În contextul în care Asociaţia Chinologică Română era singura asociație din România care își desfășura activitatea în domeniul chinologiei, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002 au fost acordate acestei asociații anumite prerogative în ceea ce privește regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, astfel: înregistrarea câinilor periculoși și a celor agresivi; eliberarea adeverințelor din care să rezulte încadrarea câinilor în categoriile prevăzute de lege; desemnarea unui reprezentant în comisia de autorizare a dresorilor care activează în centrele speciale; recunoașterea actelor de origine a câinilor, evaluarea și încadrarea acestora în una dintre categoriile prevăzute pentru câinii periculoși; înregistrarea și identificarea prin tatuaj a câinilor periculoși, până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină, cu menționarea codului în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată.

      În anul 2019, a fost înființată, în condițiile legii, Uniunea Chinologică Royal, persoană juridică română, sediul în municipiul Sibiu, județ Sibiu, str. Rusciorului nr 19, constituită pe principiul liberei asocieri, care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare, și ale statutului acesteia.

Potrivit statutului, scopul Uniunii Chinologice Royal constă în urmărirea și coordonarea din punct de vedere organizatoric și tehnic a evoluției raselor autohtone de câini ciobănești românești și, în mod special, de a se ocupa de dezvoltarea lor prin acțiuni specifice de ameliorare genetică, conservare și perpetuare, prin elaborarea de programe naționale de ameliorare sub îndrumarea federației unde este afiliată.

Uniunea Chinologică Royal se va preocupa, în egală măsură, de rasele cu origine internațională recunoscute de către entitățile chinologice naționale și internaționale, omologate sau în curs de omologare, în așa fel încât să se asigure perpetuarea raselor, îmbunătățirea bagajului genetic al acestora și conservarea aptitudinilor specifice, în conformitate cu legislația română și internațională, conform regulamentelor chinologice de creștere, expoziții și ameliorare genetică elaborate de către Uniunea Chinologică Royal.

Pentru atingerea scopurilor sale, Uniunea Chinologică Royal s-a afiliat la federațiile Allianz Canine Worldwide și la World Dog Federation, acestea fiind, alături de Federația Chinologică Internațională, federații la nivel internațional care au ca domeniu de activitate chinologia. Ca urmare a acestor afilieri, actele eliberate de către Uniunea Chinologică Royal au recunoaștere internațională în țări precum: SUA, Germania, Andorra, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Bahrain, Belgia, Belarus, Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Danemarca, Ecuador, Egipt, El Salvador, Slovacia, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, Hong Kong, Iran, Italia, Japonia, Iordania, Kazahstan, Korea, Kuweit, Letonia, Lituania, Malaysia, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Norvegia, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Romania, Rusia, Elveția, Taiwan, Turcia, Ucraina, Uruguay.

Așadar, în prezent, în România își desfășoară activitatea, în condițiile legii, două asociații în domeniu chinologic, afiliate la federații internaționale diferite, mai exact Asociația Chinologică Română și Uniunea Chinologică Royal, ambele având aceleași drepturi și obligații în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înființate.

În consecință, pentru respectarea principiului egalității în fața legii, precum și pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deținerii câinilor periculoși sau agresivi, se impune modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chinologică Română în temeiul acestui act normativ, tuturor asociațiilor chinologice ce își desfășoară activitatea la nivel național și care sunt afiliate la o federație internațională de profil. Această modificare conduce și la eficientizarea măsurilor adoptate cu privire la regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, asigurându-se astfel un mediu mai sigur atât pentru proprietarii sau deținătorii de câini, cât și pentru restul cetățenilor.

Pentru considerentele arătate, supunem prezenta propunere legislativă Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare.

INIȚIATOR:

DEPUTAT:    Sebastian-Ilie SUCIU

LEGE pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Articol unic – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.146 din 27 februarie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică, după cum urmează:

1.La articolul 3, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la o asociație chinologică națională, afiliată la o federație chinologică internațională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.”

2. La articolul 4, partea introductivă a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

” (1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de către o asociație chinologică națională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:”

3. La articolul 8, alineatul (2), prima teză se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale şi vor fi autorizaţi din 3 în 3 ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociații chinologice naționale, Ministerului Afacerilor Interne şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. (…)”

4. La articolul 9, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

”c) reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de către o asociație chinologică națională, afiliată la o federație chinologică internațională;”

5. La articolul 21, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(2) Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini care pot fi încadraţi la art. 1 au obligaţia de a prezenta câinii la o asociație chinologică națională, afiliată la o federație chinologică internațională, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea evaluării şi încadrării lor în una dintre categoriile prevăzute la art. 1.

(3) Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină câinii menţionaţi la art. 1 vor fi înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către o asociație chinologică națională, afiliată la o federație chinologică internațională, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]