Adresată: Domnului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei
De către Domnul senator: Mircea – Ionuţ Sandu
Circumscripția electorală: Nr. 20, Gorj
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Obiectul Întrebării – Capacităţi de stocare a energiei electrice
Stimate Domnule Ministru,
În ziua în care creştinii au sărbătorit Sfintele Paşti (20 aprilie), conform informaţiilor din presă, producătorii de energie din România au fost nevoiţi să plătească un preț record, de 500 de lei/MWh, furnizorilor pentru a le prelua energia în exces. Chiar dumneavoastră aţi afirmat că aţi discutat cu asociaţiile de prosumatori pentru a le solicita românilor care au instalate panouri fotovoltaice să-și oprească invertoarele instalațiilor de producție a energiei electrice.
În acest sens, aș dori să vă adresez câteva întrebări foarte precise:
1. Care este cuantumul total al capacităţilor de stocare a energiei electrice existente în acest moment în România?
2. Ce investiţii în capacităţi de stocare există la nivelul companiilor unde statul are acţiuni? Ce investiţii în acest sens există la nivelul companiilor private?
3. Ce s-a întâmplat cu apelul de proiecte “Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare”? Câţi aplicanţi au fost? Câte contracte s-au semnat? În ce cuantum sunt acestea?
4. Intenţionaţi să sprijiniţi introducerea unei taxe pentru prosumatori începând cu 1 decembrie 2026 aşa cum susţinea ANRE?
5. Care ar fi mixul ideal de energie al României astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de crize precum cea din ziua de Paşti?
6. Cât curent a exportat România de la începutul anului şi până la 15 aprilie şi care a fost preţul mediu?
7. Câtă energie electrică a importat România de la începutul anului şi până la 15 aprilie şi care a fost preţul mediu?
Comments are closed