Ministrul Energiei ar trebui demis pentru epuizarea rezervelor de gaze din depozite
Stimaţi colegi,
România se află în pragul unei veritabile crize în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale a populaţiei şi a obiectivelor industriale care folosesc această formă de energie. Am ajuns în situaţia în care importăm de la vecini și la costuri uriaşe cantităţi record de gaze. Iar aceasta în ciuda declaraţiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, că rezervele sunt suficiente, ceea ce s-a dovedit fie o minciună sfruntată, fie dovada vie a unui management profund deficitar.
Numai luni, 17 februarie, țara noastră a importat 16 milioane de metri cubi de gaze din Bulgaria şi Ucraina. Asta în condițiile în care am avut un consum total zilnic de 53 – 54 de milioane de metri cubi. Preţul este şi el colosal, ajungând pe piața spot la 400 de lei megawattul.
De altfel, încă din 7 februarie se știa de această problemă, atunci când Transgaz a anunțat că depozitele sunt pline în proporție de 42% şi că ele vor fi suficiente până la începutul lui martie, dacă s-ar fi păstrat consumul zilnic de 34 de milioane de metri cubi. Între timp, nu s-a mai făcut nicio comunicare publică pe subiectul rezervelor, importându-se pe ascuns cantități însemnate.
Suntem în această situație dramatică din două motive. Pe de o parte, guvernanții, în frunte cu incompetentul ministru Burduja, au mizat prea tare pe încălzirea globală. Au descoperit târziu ce spunea Băsescu prin 1997: „iarna nu-i ca vara”. Pur şi simplu, nu s-au pregătit pentru situația în care va ninge şi va fi ger. Ei îşi imaginau, probabil, că, la jumătatea lui ianuarie, vine primăvara. Pe de altă parte, România a exportat cantități mari de gaze în Republica Moldova la prețuri derizorii. Vorbim de 5 milioane de metri cubi pe zi care au rezolvat problema energetică a fraților basarabeni. Această decizie nu ar fi fost, în sine, un lucru rău, dacă aveam suficiente rezerve şi dacă producţia zilnică ar fi fost crescută, aşa cum fac toate statele pe timp de iarnă când consumul este mai mare. Ca să nu mai spunem că nu s-a făcut nimic pentru a creşte capacitatea de stocare pe timp de iarnă.
Având în vedere această situaţie deosebit de gravă, la nivel minimal, ar trebui să asistăm la demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, dar şi a întregii conduceri a Transgaz. Este inadmisibil ca România, care a devenit în 2024 cel mai mare producător de gaze naturale din UE, să nu poată trece o iarnă, totuşi blândă, faţă de ce trăiam în urmă cu 20 sau 30 de ani.
Colac peste pupăză, în condiţiile în care noi avem depozitele goale, Guvernul PSD – PNL – UDMR vrea să anuleze subvenționarea facturilor la energie. Dacă acest lucru se va întâmpla, din aprilie, românii vor suferi un şoc colosal din care multe familii sărace nu-şi vor putea reveni.
Comments are closed