Adresată: Ministrul Mediului, domnul Barna Tánczos,
Domnului Prin-Ministru Florin Vasile Cîțu
De către: dl. Deputat Rusu Daniel Gheorghe,
Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 1, Alba
Subiectul interpelării: Poluarea aerului în municipiul Sebeș și împrejurimi
Domnule Ministru,
Poluarea aerului e o cauză majoră de îmbolnăvire și deces prematur, iar copiii sunt cei mai expuși acestui pericol. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că 93% din copiii din lume respiră aer toxic și 600.000 dintre cei sub 15 ani mor anual din cauza poluării, care favorizează infecții respiratorii acute. De altfel, la nivel mondial, peste 80% din persoanele care trăiesc în zonele urbane în care se monitorizează poluarea aerului sunt expuse la un grad de poluare care depășește limitele orientative ale OMS.
Țara noastră se înscrie în rândul statelor care stau foarte rău în ce privește calitatea aerului respirat. Suntem pe locul 88 în lume în ce privește nivelul de poluare cu particule fine (PM 2,5), potrivit Yale Environmental Performance Index (EPI).
Agenția Europeană de Mediu a constatat că 20% din decesele înregistrate în România sunt corelate cu poluarea, dublu față de media Uniunii Europene și a identificat și afecțiunile cauzate sau agravate de particulele nocive din aer: de departe, cea mai frecventă boală cauzată de poluare este cancerul, urmată de boli cardiovasculare, astm și alte afecțiuni pulmonare, dar și anomalii congenitale.
Directorul executiv al Ecopolis, organizație neguvernamentală de mediu, a declarat recent că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității asociate cu poluarea – anual, 27.000 de români mor din cauza acestor boli, conform celor mai recente statistici europene.
Municipiul Sebeş se confruntă, de ani de zile, cu o poluarea accentuată, fapt care îngrijorează tot mai mult cetăţenii din zonă. Poluarea din Sebeş este o problemă care, de prea mult timp, este ignorată de autorităţile locale şi naţionale.
Compania Kronospan din Sebeș (județul Alba) este reclamată constant pentru degajarea de fum negru și dens din instalațiile pe care le are la Sebeș. În fiecare dimineață, pe mașinile din raza municipiilor Sebeș și Alba Iulia se întâlnește un praf galben închis spre gri, cu gust dulce, care indică conținut de formaldehidă, care, după cum bine știm, conține pulberi de suspensie, dintre care PM10, care este cel mai nociv producător de cancer.
Care sunt acțiunile pe care Ministerul Mediului le vizează pentru a le reda locuitorilor din Sebeș și împrejurimi dreptul de a trăi, lucra și prospera într-un oraș în care calitatea aerului să atingă standardele unui oraș european?
Nu există răspunsuri