Rusu Daniel – interpelare parlamentară către Ministerul Educației – Motivele pentru care Biblioteca virtuală școlară nu va fi gata nici în acest an.

Adresată: Ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu

De către: dl. Deputat Rusu Daniel Gheorghe

Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 1, Alba

Subiectul: Motivele pentru care Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an

Domnule Ministru,

Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede la articolul 70:

(1) Bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare se organizează și funcționează pe baza unui regulament elaborat de Ministerul Educației și Cercetării.

(2) Se înființează Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma școlară de e-learning, care includ programe școlare, exemple de lecții pentru toate temele din programele școlare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Aceste resurse digitale vor fi protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Educației și Cercetării obținând dreptul de publicare din partea autorilor, astfel încât aceste resurse să fie accesibile permanent și gratuit oricărui elev sau profesor.

 (2.1) Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de e-learning și a altor platforme educaționale agreate.

 (3) Unitățile de învățământ utilizează platforma școlară de învățare pentru a acorda asistență elevilor în timpul sau în afara programului școlar ori pentru cei care, din motive de sănătate, temporar nu pot frecventa școala.

 (4) Înființarea, gestiunea și îmbogățirea permanentă a Bibliotecii Școlare Virtuale și a Platformei școlare de e-learning intră în responsabilitatea Ministerului Educației și Cercetării.

Regulamentul de organizare și funcționare a bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare încă din anul 2011 prevede la Art. 4. Că bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare asigură accesul la resursele Platformei școlare de e-learning și ale Bibliotecii școlare virtuale.

Cu toate astea, Biblioteca școlară virtuală, cel mai ambițios proiect de digitalizare a lecțiilor și conținuturilor educaționale al Ministerului Educației, finanțat cu peste 40 de milioane de euro din bani europeni și prevăzut de 10 ani în Legea Educației, este în continuare în licitație.

            În acest sens, vă rog să îmi comunicați:

  1. Care sunt motivele pentru care Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an, deși mai mulți oficiali au anunțat în mod repetat că va fi gata în scurt timp?
  2. Care sunt măsurile pe care intenționați să le adoptați cu privire la punerea cât mai curând la dispoziția elevilor a Bibliotecii Școlare Virtuale, atât de necesară pentru toți actorii din învățământ?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]