Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 26 octombrie, dezbaterea publică “România la răscruce: Schimbările climatice – o problemă reală sau o strategie de control politic?” la care au luat parte profesori universitari, cercetători, dar și reprezentanți ai organizațiilor de mediu.
Moderatorul dezbaterii a fost Valeriu Munteanu, Președintele Comisiei Naționale AUR pentru Mediu. Acesta a precizat, încă de la început, că subiectul schimbărilor climatice preocupă tot mai mult oamenii de știință, mijloacele de informare în masă și cetățenii. Acesta a subliniat că anul 2024 va fi anul alegerilor la nivel global, iar tema schimbărilor climatice va trece ca un fir director prin toate aceste procese electorale, va provoca atitudini radicale și va polariza, încă și mai mult, societatea.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii s-au numărat Prof. univ. dr. Mircea ȚICLEANU, geolog la Institutul Geologic al României, Radu-Nicolae MELU, manager național al departamentului Păduri, WWF România, Prof. univ. dr. habil. Silviu-Octavian GURLUI Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Dan TRIFU, Președintele Fundației Eco-Civica, Conf. univ. dr. Silviu COSTACHIE, Universitatea București, Facultatea de Geografie, președintele Comisiei Naționale AUR pentru Educație, Cultură, Cercetare și Culte, Dan IONESCU, jurnalist, Mircea MUNTEANU, Președintele Comisiei Naționale AUR pentru Energie, Liliana NICHIT, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), Mariana VÂRGĂ, Avocat, expert Confederația Națională Sindicală Meridian, Marius HERGHELEGIU, Membru în Comisia Națională AUR pentru Mediu,
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a spus că „într-o viitoare guvernare AUR vom avea grijă atât de mediu și cu siguranță proiectul nostru de a împăduri 1 milion de hectare de pădure îl vom duce la îndeplinire. Pe de altă parte, vom găsi și modalități prin care să reindustrializăm România”.
Acesta a adăugat că „cei de azi de la guvernare nu prea sunt interesați nici să pună păduri. Noi ne-am făcut și un calcul. Am depus un proiect de lege să plantăm un milion de hectare de pădure pe terenurile care sunt degradate. Se găseau suficiente terenuri în România. Costurile pentru o națiune nu sunt foarte mari. Beneficiile pe termen lung sunt foarte mari. Nu înțelegem. Găsim bani. Au găsit 2 miliarde de euro să cumpere avioane și nave vechi de 40 de ani, dar care nu se livrează niciodată. În fiecare an dacă rămân 10 miliarde de euro fac tot felul de contracte semnate prin hotărâre de guvern sau prin ordonanțe de urgență, care nu respectă nicio procedură de achiziție și dispar banii. Dacă vă spune cineva că nu sunt bani pentru păduri este o mare minciună. Există bani pentru plantare de arbori”.
În cadrul dezbaterii, Mircea Țicleanu, de la Institutul Geologic al României, a susținut că „așa-zisa încălzire globală are 100% cauze strict naturale”. El a explicat că încălzirea globală reprezintă ultima fază caldă a unui ciclu foarte bine cunoscut, aducând în susținerea ideii sale o serie de date pe care le-a prezentat pe larg.
Pe de altă parte, Radu-Nicolae Melu a subliniat necesitatea stabilirii unui program european separat pentru îndeplinirea obiectivelor de climă și mediu. Acesta a argumentat că fondurile destinate agriculturii nu ar trebui să fie amestecate cu cele pentru protecția mediului. “Ce este pentru agricultură să rămână la agricultură, ce este pentru climă și mediu să se dea pentru climă și mediu”, a declarat acesta, adăugând că schimbările climatice sunt vizibile și vor avea un impact semnificativ asupra activităților noastre.
Silviu Gurlui a transmis un mesaj de încredere în capacitatea fiecăruia de a înțelege și gestiona schimbările climatice. “Tot ce ține de climă este un proces extrem de complicat, dar perfect logic și trebuie să găsim soluțiile cele mai bune, pe care le avem”, a afirmat Gurlui. Acesta a adăugat că, pentru a avea soluții, trebuie să le înțelegem pe deplin și să aplicăm proiectele rezonante cu ce avem în acest areal.
La rândul său, Dan Trifu a subliniat importanța acțiunii imediate în fața schimbărilor climatice. Acesta a susținut că avem la îndemână metode pe care trebuie să începem să le aplicăm de acum. “Acum este momentul zero și cu toții trebuie să înțelegem, de la legislație până la educație, trebuie să aplicăm măsurile în ceea ce privește schimbările climatice”, a concluzionat acesta.
Nu există răspunsuri