Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Energiei – Solicitare privind necesitatea găsirii unor rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale în contextul declanșării războiului ruso – ucrainian și a modificării legii offshore.  

Către: Ministrul Energiei,

  Domnul Virgil Daniel POPESCU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind necesitatea găsirii unor rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale în contextul declanșării războiului ruso – ucrainian și a modificării legii offshore.  

Domnule ministru,

  În calitate de Ministru al Energiei ați declarat de curând că România nu va avea probleme în aprovizionarea cu gaze naturale, având în vedere faptul că sunt suficiente gaze în depozite și că se caută diversificarea rutelor de aprovizionare pentru găsirea unor alternative la gazele rusești.

România pentru asigurarea necesităților în perioadele cu vârf de consum are nevoie de un nivel de gaze de 20% din sursă externă.  Asta se întâmplă în condițiile în care România este al doilea mare producător de gaze din Europa.

Chiar dacă situația țării noastre  este mult mai bună față de a altor țări din Europa,  dependența noastră față de Federația Rusă fiind una dintre cele mai reduse  în această zonă,  totuși  dacă s-ar fi implementat politici coerente în domeniul energetic  această dependență  ar fi putut să dispară complet.

România, în mod cert, a ratat posibilitatea de a deveni complet independentă energetic față de Federația Rusă.

În anul 2022  dacă exploatările de gaze din Marea Neagră  ar fi decurs normal,  acum România ar fi putut deveni un factor de securitate energetică și o țară care ar fi putut exporta gaze naturale la prețuri foarte bune.  Din păcate această realizare nu s-a întâmplat  ca urmare a promovării legii offshore în anul 2018, care a provocat blocarea proiectelor.  Dacă această lege ar fi fost  echitabilă,  în prezent Petrom  ar fi fost în situația de a extrage gaze naturale din perimetrul Neptun.

Cu mai mult de 10 ani în urmă România a promovat un proiect alternativ de aprovizionare cu gaze din zona caspică sub numele de AGRI. Aceasta  ar fi putut fi o rută de transport din Azerbaidjan pin Georgia,  până în portul Batumi,  unde gazele  era necesar să fie lichefiate  și transportate pe vapoare speciale până în portul Constanța.  După această etapă  din acest terminal,  gazele ar fi putut să intre pe conducte.  Din păcate, acest proiect nu a avut sprijinul  european  și ceea ce a contat cel mai mult nu a avut sprijin financiar.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Azerbaijanul poate fi țara, care ar putea asigura aprovizionarea cu gaze naturale în cadrul aplicării măsurilor de diversificare a rutelor de aprovizionare?
  2. Considerați necesară modificarea legii offshore în vederea reluării proiectelor care au fost blocate în scopul transformării României într-o țară factor de securitate energetică și a pornirii exploatărilor în Marea Neagră?
  3. Considerați că conducta BRUA, care a fost blocată de  Bulgaria sau Ungaria, ar putea constitui o rută alternativă,  inclusiv prin alimentarea din terminalul de gaze lichefiate din Grecia? Considerați că Romgaz ar avea un interes să redeschidă o colaborare în acest sens?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]