Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  Domnul Adrian – Ionuț CESNOIU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Domnule ministru,

          Invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile ce sunt impuse de către comunitatea internaţională companiilor din Rusia, în mod cert au impact şi pe piaţa cerealelor, ținând cont de faptul că cele două țări asigurau o parte importantă din importul recoltelor respective pentru statele membre ale Uniunii Europene. La scurt timp după declanșarea conflictului militar, Bloomberg anunţa că preţul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Această situație a provocat îngrijorări cu privire la inflaţia de la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că Rusia şi Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume şi jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi seminţele şi uleiul.

Experții în domeniul agriculturii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi chiar ar putea dubla preţurile globale ale grâului.  

La şedinţa miniştrilor din acest domeniu din cadrul Uniunii Europene ce a avut loc prin videoconferinţă în data de 2 martie 2022 ați susținut că, deocamdată, asigurarea produselor alimentare nu a fost perturbată.

       Analiștii consideră însă că realitatea internă este destul de precară în cazul în care acest război ar dura o perioadă mai lungă de timp în condițiile în care consumul românilor este de 175.000 tone cereale lunar. Tot aceștia sunt de părere că este necesară oprirea exporturilor, deoarece România nu are suficiente cereale pentru consumul intern.  Conform statisticilor România are cea mai mică rezervă de cereale din comunitatea europeană.

De asemenea, în opinia fermierilor români statul nu deţine rezervele necesare de cereale, deoarece România are probleme cu privire la asigurarea rezervelor necesare de produse cerealiere, oleaginoase şi porumb.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Considerați necesar și oportun să stopați pentru o perioadă determinată de timp exporturile de cereale în vederea utilizării acestora doar pentru consumul intern?
  2. În România este necesar să se facă mai multe stocuri decât cele uzuale în următoarea perioadă, având în vedere creșterea alarmantă a inflației?
  3. Vi se pare oportun să luați măsuri în vederea echilibrării prețurilor în creștere majoră în mod deosebit a preţurilor la seminţe, pesticide și la îngrăşăminte?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]