Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  Domnul Adrian – Ionuț CESNOIU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Domnule ministru,

          Invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile ce sunt impuse de către comunitatea internaţională companiilor din Rusia, în mod cert au impact şi pe piaţa cerealelor, ținând cont de faptul că cele două țări asigurau o parte importantă din importul recoltelor respective pentru statele membre ale Uniunii Europene. La scurt timp după declanșarea conflictului militar, Bloomberg anunţa că preţul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Această situație a provocat îngrijorări cu privire la inflaţia de la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că Rusia şi Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume şi jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi seminţele şi uleiul.

Experții în domeniul agriculturii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi chiar ar putea dubla preţurile globale ale grâului.  

La şedinţa miniştrilor din acest domeniu din cadrul Uniunii Europene ce a avut loc prin videoconferinţă în data de 2 martie 2022 ați susținut că, deocamdată, asigurarea produselor alimentare nu a fost perturbată.

       Analiștii consideră însă că realitatea internă este destul de precară în cazul în care acest război ar dura o perioadă mai lungă de timp în condițiile în care consumul românilor este de 175.000 tone cereale lunar. Tot aceștia sunt de părere că este necesară oprirea exporturilor, deoarece România nu are suficiente cereale pentru consumul intern.  Conform statisticilor România are cea mai mică rezervă de cereale din comunitatea europeană.

De asemenea, în opinia fermierilor români statul nu deţine rezervele necesare de cereale, deoarece România are probleme cu privire la asigurarea rezervelor necesare de produse cerealiere, oleaginoase şi porumb.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Considerați necesar și oportun să stopați pentru o perioadă determinată de timp exporturile de cereale în vederea utilizării acestora doar pentru consumul intern?
  2. În România este necesar să se facă mai multe stocuri decât cele uzuale în următoarea perioadă, având în vedere creșterea alarmantă a inflației?
  3. Vi se pare oportun să luați măsuri în vederea echilibrării prețurilor în creștere majoră în mod deosebit a preţurilor la seminţe, pesticide și la îngrăşăminte?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]