Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  Domnul Adrian – Ionuț CESNOIU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Domnule ministru,

          Invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile ce sunt impuse de către comunitatea internaţională companiilor din Rusia, în mod cert au impact şi pe piaţa cerealelor, ținând cont de faptul că cele două țări asigurau o parte importantă din importul recoltelor respective pentru statele membre ale Uniunii Europene. La scurt timp după declanșarea conflictului militar, Bloomberg anunţa că preţul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Această situație a provocat îngrijorări cu privire la inflaţia de la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că Rusia şi Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume şi jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi seminţele şi uleiul.

Experții în domeniul agriculturii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi chiar ar putea dubla preţurile globale ale grâului.  

La şedinţa miniştrilor din acest domeniu din cadrul Uniunii Europene ce a avut loc prin videoconferinţă în data de 2 martie 2022 ați susținut că, deocamdată, asigurarea produselor alimentare nu a fost perturbată.

       Analiștii consideră însă că realitatea internă este destul de precară în cazul în care acest război ar dura o perioadă mai lungă de timp în condițiile în care consumul românilor este de 175.000 tone cereale lunar. Tot aceștia sunt de părere că este necesară oprirea exporturilor, deoarece România nu are suficiente cereale pentru consumul intern.  Conform statisticilor România are cea mai mică rezervă de cereale din comunitatea europeană.

De asemenea, în opinia fermierilor români statul nu deţine rezervele necesare de cereale, deoarece România are probleme cu privire la asigurarea rezervelor necesare de produse cerealiere, oleaginoase şi porumb.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Considerați necesar și oportun să stopați pentru o perioadă determinată de timp exporturile de cereale în vederea utilizării acestora doar pentru consumul intern?
  2. În România este necesar să se facă mai multe stocuri decât cele uzuale în următoarea perioadă, având în vedere creșterea alarmantă a inflației?
  3. Vi se pare oportun să luați măsuri în vederea echilibrării prețurilor în creștere majoră în mod deosebit a preţurilor la seminţe, pesticide și la îngrăşăminte?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]