Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  Domnul Adrian – Ionuț CESNOIU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Domnule ministru,

          Invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile ce sunt impuse de către comunitatea internaţională companiilor din Rusia, în mod cert au impact şi pe piaţa cerealelor, ținând cont de faptul că cele două țări asigurau o parte importantă din importul recoltelor respective pentru statele membre ale Uniunii Europene. La scurt timp după declanșarea conflictului militar, Bloomberg anunţa că preţul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Această situație a provocat îngrijorări cu privire la inflaţia de la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că Rusia şi Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume şi jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi seminţele şi uleiul.

Experții în domeniul agriculturii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi chiar ar putea dubla preţurile globale ale grâului.  

La şedinţa miniştrilor din acest domeniu din cadrul Uniunii Europene ce a avut loc prin videoconferinţă în data de 2 martie 2022 ați susținut că, deocamdată, asigurarea produselor alimentare nu a fost perturbată.

       Analiștii consideră însă că realitatea internă este destul de precară în cazul în care acest război ar dura o perioadă mai lungă de timp în condițiile în care consumul românilor este de 175.000 tone cereale lunar. Tot aceștia sunt de părere că este necesară oprirea exporturilor, deoarece România nu are suficiente cereale pentru consumul intern.  Conform statisticilor România are cea mai mică rezervă de cereale din comunitatea europeană.

De asemenea, în opinia fermierilor români statul nu deţine rezervele necesare de cereale, deoarece România are probleme cu privire la asigurarea rezervelor necesare de produse cerealiere, oleaginoase şi porumb.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Considerați necesar și oportun să stopați pentru o perioadă determinată de timp exporturile de cereale în vederea utilizării acestora doar pentru consumul intern?
  2. În România este necesar să se facă mai multe stocuri decât cele uzuale în următoarea perioadă, având în vedere creșterea alarmantă a inflației?
  3. Vi se pare oportun să luați măsuri în vederea echilibrării prețurilor în creștere majoră în mod deosebit a preţurilor la seminţe, pesticide și la îngrăşăminte?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]