Roman Nicolae – întrebare parlamentară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

  Domnul Adrian – Ionuț CESNOIU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Solicitare privind stoparea pentru o perioadă determinată de timp a exporturilor de cereale și a luării unor măsuri urgente în situația alarmantă a inflației de pe piața agroalimentară.   

Domnule ministru,

          Invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă şi sancţiunile ce sunt impuse de către comunitatea internaţională companiilor din Rusia, în mod cert au impact şi pe piaţa cerealelor, ținând cont de faptul că cele două țări asigurau o parte importantă din importul recoltelor respective pentru statele membre ale Uniunii Europene. La scurt timp după declanșarea conflictului militar, Bloomberg anunţa că preţul grâului a sărit la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Această situație a provocat îngrijorări cu privire la inflaţia de la nivel mondial.

Trebuie avut în vedere faptul că Rusia şi Ucraina exportă aproximativ un sfert din grâul din lume şi jumătate din produsele de floarea soarelui, cum ar fi seminţele şi uleiul.

Experții în domeniul agriculturii au avertizat că războiul ar putea afecta producţia de cereale şi chiar ar putea dubla preţurile globale ale grâului.  

La şedinţa miniştrilor din acest domeniu din cadrul Uniunii Europene ce a avut loc prin videoconferinţă în data de 2 martie 2022 ați susținut că, deocamdată, asigurarea produselor alimentare nu a fost perturbată.

       Analiștii consideră însă că realitatea internă este destul de precară în cazul în care acest război ar dura o perioadă mai lungă de timp în condițiile în care consumul românilor este de 175.000 tone cereale lunar. Tot aceștia sunt de părere că este necesară oprirea exporturilor, deoarece România nu are suficiente cereale pentru consumul intern.  Conform statisticilor România are cea mai mică rezervă de cereale din comunitatea europeană.

De asemenea, în opinia fermierilor români statul nu deţine rezervele necesare de cereale, deoarece România are probleme cu privire la asigurarea rezervelor necesare de produse cerealiere, oleaginoase şi porumb.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus,  vă rog să îmi comunicați răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Considerați necesar și oportun să stopați pentru o perioadă determinată de timp exporturile de cereale în vederea utilizării acestora doar pentru consumul intern?
  2. În România este necesar să se facă mai multe stocuri decât cele uzuale în următoarea perioadă, având în vedere creșterea alarmantă a inflației?
  3. Vi se pare oportun să luați măsuri în vederea echilibrării prețurilor în creștere majoră în mod deosebit a preţurilor la seminţe, pesticide și la îngrăşăminte?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]