Roman Nicolae – întrebare parlamentară către M.A.E. – Clarificări cu privire la situația Bucovinei de Nord.

Către: Ministrul Afacerilor Externe,

  Domnul Bogdan AURESCU

De la:  Gl.mr. prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN

            Deputat AUR, circumscripția electorală nr.10 Buzău

Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la situația Bucovinei de Nord.

          Va reamintesc faptul că la  22 ianuarie 2020, cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, președintele acestui stat, d-l Volodimir ZELINSKY, a afirmat:

„Curînd, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”.

Au trecut de atunci doi ani și nici o autoritate din România n-a cerut explicații din partea Ucrainei pentru această declarație iresponsabilă, care viza un teritoriu românesc care nu i-a aparținut legal niciodată.

Expansionismul ucrainian nu este străin Ministrului de Externe, d-l Bogdan AURESCU, care a reprezentat România în acel proces internațional, referitor la mutarea balizelor de semnalizare ale canalului BÂSTROE la doar cîţiva metri de malul românesc. 

Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, era atunci Ministrul de Externe al României. Iată ce declara atunci: „Avem obligaţia să informăm partea ucraineană, a avut loc o consultare între poliţia de frontieră dintre cele două ţări, am făcut o notă verbală, informăm şi NATO şi UE. În continuare dacă (ei) fac acest lucru, le vom lua balizele, dar numai după respectarea paşilor juridici obligatorii. După epuizarea etapelor obligatorii juridice de consultare a Ucrainei şi Europei, ne vom apăra interesul naţional. Ceasul ticăie”! 

Declarația a apărut și pe site-ul BBC, autorul articolului completînd: „Mircea Geoană a mai declarat că nu doreşte ca în opinia publică românească Ucraina să se substituie fostei Uniuni Sovietice”!

În acest conflict dintre Ucraina și Federația Rusă ar fi necesare câteva nuanțări, având în vedere comunitatea românilor din Ucraina și apartenența Bucovinei. Ne dă cineva dreptul să amanetăm viitorul generațiilor ce vor urma în numele intereselor unor politicieni români de azi, mulți fiind necunoscători de istorie?

Trebuie să ne păstrăm opțiunea de a revendica în viitor, prin politicieni patrioți, un drept istoric!

Ar trebui să punem în discuție diplomatică și publică problema Bucovinei de Nord. Să nu se creadă că am abandonat subiectul acesta. 

          Prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri preconizați a întreprinde și când anume pentru reluarea în discuție a acestei probleme?
  2. De ce nu luați atitudine față de situația etnicilor români din Ucraina?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Susținută de către doamna senator: Niculina STELEA Circumscripția electorală: nr. 42, București Grupul parlamentar: Alianța […]
Adresată de către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES Circumscripția electorală: Nr. 34, Sibiu Grupul Parlamentar: Alianța […]
Adresată: Domnului ALEX FLORIN FLORENȚA, Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de […]
Afirmația domnului Nicușor Dan, conform căreia „președintele are în mână un instrument foarte puternic – […]
Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]